Sloveniens regering attackerar journalister och skärper kontrollen av public service

Premiärminister Jansa

Den slovenska regeringen bedriver hatkampanjer mot kritiska journalister och försöker skärpa kontrollen av public service. Reportrar utan gränser (RSF) kräver att journalisters säkerhet garanteras och public service förblir oberoende.

”Utslitna prostituerade för 30 eller 35 euro”, ”lögnare” och ”falska nyheter”. Det är några av de förolämpningar som premiärminister Janez Janša har riktat till både slovenska och utländska journalister som kritiserar regeringen och dess politik.   

Sedan Janez Janša för tredje gången tillträdde som premiärminister i mitten av mars har han systematiskt försökt förändra landets medielandskap. Nu senast har han försökt ta kontroll över public service.  Med stöd av högerpartiet SDS och med hjälp av regeringsvänliga medier, finansierade av ungerska oligarker trogna Ungerns premiärminister Viktor Orbán, genomför han smutskastningskampanjer mot sina fiender.   

När RSF, sex andra pressfrihetsorganisationer och EU-kommissionens vice ordförande Věra Jourová uttryckte i april i år sin oro över attackerna mot pressfriheten i Slovenien beskrevs initiativet i regeringsvänliga medier som “en bieffekt av kokain”.   

Premiärminister Janez Janša anser att han, genom ett beslut i Högsta domstolen, har rätt att attackera journalister. När han år 2016 var oppositionspolitiker twittrade han om två journalister, Eugenija Carl och Mojca Šetinc Pašek, på TV-bolaget RTV, och kallade dem ”utslitna prostituerade för 30 eller 35 euro”.

För sin tweet dömdes Janez Janša för ärekränkning. Fallet togs upp i Högsta domstolen som i februari i år frikände honom. Enligt Högsta domstolen föll tweeten under kategorin “mycket skyddat politiskt uttryck” och meddelade att yttrandefriheten stod över ärekränkning.  

Beslutet är prejudicerande och en tydlig signal till alla slovenska medier som är kritiska mot regeringen.  

Premiärminister Janez Janša ser attacker på journalister som en del av sin politiska strategi. Även om han förnekar att han vill föra ”krig mot media” attackerar han RTV och jämställer det med kommunistpartiet i före detta Jugoslavien.  

Ända sedan han återvände till premiärministerposten har han anklagat RTV för att ”sprida lögner” och att vara ”överbetald” och därmed hota fortsättningen av statlig finansiering.   

Inte bara muntliga attacker     

Regeringen har ersatt tre av ledamöterna i RTV:s överstyrelse som ska garantera programföretagens oberoende. Ett försök att ersätta två andra ledamöter blockerades den 20 april av en parlamentarisk kommitté, som sa att det var olagligt eftersom regeringen bara har befogenhet att utse fyra ledamöter. Det styrande partiet har också möblerat om i RTV:s programråd, som har uppsikt över det redaktionella innehållet och utser generaldirektören.  

Premiärministern har använt coronavirus pandemin för att gå till attack mot Blaž Zgaga, en undersökande journalist och RSF:s korrespondent i Slovenien, som tidigare har undersökt påstådda korruptionsfall som involverade Janez Janša.  

Ända sedan Blaž Zgaga lämnade in en begäran om informationsfrihet till landets krisenhet för covid-19 i mitten av mars har han trakasserats på sociala medier och av Demokracija och Nova24 TV – medier som kontrolleras av SDS och finansieras av ungerska oligarker som stödjer Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Den långa och våldsamma hatkampanjen mot Blaž Zgaga, som Janez Janša har bidragit till genom att anklaga honom för att vara en ”lögnare”, har lett till dödshot på nätet mot journalisten.  

Rafael Buschmann, en Der Spiegel-reporter som försvarade Blaž Zgaga, blev utsatt för en liknande kampanj som utlöstes av Janez Janšas sarkastiska tweet”Vi känner dig”. Nemanja Rujević, korrespondent för tyska Deutsche Welle i Serbien, och som tilldelade Zgaga ett pris, attackerades på sociala medier. Ett brev om Blaž Zgaga som RSF och sex internationella partners skickade till den slovenska inrikesministern beskrevs av Janez Janša som ”falska nyheter” 

– Det är dags att Janez Janša slutar bete sig som Centraleuropas Trump och istället agerar utifrån mer demokratiska och europeiska värden, särskilt med tanke på att Slovenien tar över EU:s ordförandeklubba nästa år. Istället för att sprida hat och försöka kontrollera offentliga medier bör den slovenska regeringen garantera journalisters säkerhet och RTV:s oberoende, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige (RSF Sverige).   

 Slovenien rankas som på plats 32 av 180 i Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex