Slutreplik i debatten om namnbyte på torget vid Eritreas ambassad

I dag publicerade  Expressen slutrepliken i debatten om namnbyte på torget vid Eritreas ambassad. Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, Grethe Rottböll, förbundsordförande för Sveriges författarförbund och Kurdo Baksi, författare, svarar Daniel Källentoft (M).

Namnbytet är ett sätt att visa att vi inte glömmer

SLUTREPLIK. Det verkar vara många motstridiga tankar som rör sig i Daniel Källenfors (M) huvud.

Han varnar för att stöta sig med diktaturen Eritrea och passar dessutom på att kalla oss för ”godhetssignalerande debattörer”, vilket i hans ögon är något negativt.

Daniel Källenfors argument om att inte ”försämra relationen med Eritrea” genom ett namnbyte missar poängen. Det här handlar inte om diplomati, utan om att stå upp för mänskliga rättigheter och pressfrihet.

Att namnge torget efter Dawit Isaak är en naturligtvis en symbolisk handling. Det är ett nålstick mot en diktatur, samtidigt som det också är en påminnelse till oss själva att vi som demokratisk stat har en skyldighet att stå upp för våra medborgare och försvara mänskliga rättigheter.

Knappast en försämring

Att döpa torget till Dawit Isaak frihetstorg är ett sätt att visa att vi inte glömmer.

Att Daniel Källenfors ser det som problematiskt är oroande. Ett namnbyte innebär knappast en försämring av diplomatiska relationerna till Eritrea. Sverige kan och bör upprätthålla en balans mellan diplomatiska band och att försvara mänskliga rättigheter.

Dawit Isaaks har suttit fängslade i över 22 år och har för många blivit en symbol för det fria ordet. Principen om att inte namnge platser efter levande personer kan diskuteras. Det är bra att politiker håller sig till principer. Det är ännu bättre att veta när det är dags att bryta mot principer. Vi står fast vid vårt förslag och uppmanar kommunfullmäktige att överväga det större sammanhanget och det viktiga budskapet ett namnbyte skulle sända.

Av Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige

Grethe Rottböll, förbundsordförande för Sveriges författarförbund

Kurdo Baksi, författare

 

Tidigare debattartiklar:

 

Bild: Illustration av Jonas Embring efter foto av Kalle Ahlsén