Smutskastning mot journalister i Vitryssland

Det senaste året har myndigheterna i Vitryssland tagit i med hårdhandskarna mot oppositionella.

– Vi ser allvarlig på det här, säger Reportrar utan gränser.

– För några månader sedan så hände något liknande,  då en smutskastningskampanj mot människorättsorganisationen Vyasna KGB-anda, är gjort för att undermindera mig och organisationen. BAJs advokat planerar att stämma TV-organisationen påbörjades. Nu slår man även mot journalisterna i landet.

– För NGO slutade det med att deras ordförande hamnade i fängelse, så effektiv kan smutskastningen vara. Den 5:e feburari sände den statliga TV-kanalen BT en ’avslöjande dokumentär’ som granskade BAJ. Förutom att grundaren av BAJ, Zhanna Litvina, är en ’narcissistisk person’ som drivs av ilska och hämnd, avslöjade även dokumentären mutbrott inom BAJ. Litvina säger till Reportrar utan gränser att dokumentären och beviseni den är förfalskade.

– Den här dokumentären, framställd i KGB-anda, är gjort för att undermindera mig och organisationen.

BAJ:s advokat planerar att stämma TV-organisationen.

– Vitryssland är ett oförutsägbart land, och nya anklagelser kan komma från det statliga TV-bolaget. Men vi är redo.

BAJ grundades 1995 och organiserar journalister, samt ger dem rättshjälp när de är åtalade. Organisationen har över 1000 medlemmar och fem kontor, med huvudkontoret i huvudstaden. Litvina har arbetat för många oppositionella tidningar och tv-stationer, 2011 var ett mörkt år för medierna i Vitryssland, trots att den självständiga pressen försökte stå emot. Trakasserier mot journalister och människorättsaktivisetr har blivit värre sedan diktatorn Alexander Lukashenkos ’omval’ i december 2010. Då greps över 100 journalister.