Sociala nätverket, Vkontakte mål för säkerhetstjänsten

 Bakgrunden är att en talesman för Vkontakte säger att företaget vägra censurera nätverket och följa den federala säkerhetstjänstens (FSB) föreläggande om att blockera de sju grupper som uppmanar till demonstration de närmsta dagarna. Vkontakte har mer än 5 miljoner användare i Ryssland. De flesta är oppositionella grupper som protesterar mot resultatet av parlamentsvalet men en av grupperna uppmanar sina anhängare att försvara det styrande partiet. – Föreläggandet syftar till att beröva internetanvändare sin yttrande-, mötes- och åsiktsfrihet.

En förevändning myndigheterna använder för att kunna stärka kontrollen över internet är att det ska förebygga våld. Trots att de flesta online-grupper som FSB vill stänga, tydligt har uppmanat sina medlemmar att respektera lagen och inte svara på provokationer, säger Reportrar utan gränser. En rysk bloggare uppskattar att det är upp till 185 000 personer registrerade i protestgrupperna på Vkontakte. Förutom försöket att häva de direkta protesterna genom att censurera nätet, använder sig Kreml av cyberkrigsföring. För att dränka informationsflödet har till exempel regeringsvänliga hackare använt sig av demonstranternas populäraste hashtags på tusentals Twitter-konton, så som #navalyn (med hänvisning till den ledande oppositionsbloggaren).

Journalister gripna vid demonstrationer i Moskva

Vid massdemonstrationerna som täckte gatorna i Moskva den 5 december greps reportrar, fotografer och bloggare. Demonstrationerna startade till följd av parlamentsvalets oegentligheter med röstningen.

– Det fanns inga skäl för att hindra journalister från att bevaka en politisk händelse av denna dignitet. Det var deras arbete att rapportera. Medierna ska inte behöva betala priset för regeringens paranoia. De rättsliga myndigheterna bör omedelbart släppa de journalister och bloggare som är i polisens förvar, säger Reportrar utan gränser. Protesten som drog mellan 5000 till 10000 personer vid Chisty Prudy Boulevard var tillåten. Trots detta använde polisen våld för att skingra folkmassan när de började marschera mot centrala valkommissionens huvudkontor. Omkring 300 demonstranter greps, bland annat oppositionens ledande bloggare Aleksej Navalnyj.

Flera journalister som var där för att rapportera greps, bland annat Ilya Barabanov (The New Times), Jevgenij Ershov (Izvestya), Alexander Bortjenko (Echo i Moskva), Ilya Vasyunin (Dozhd TV), bloggare och fotograf Ilya Varlamov och korrespondenter i Reuters och Bloomberg nyhetsbyråer De flesta reportrar släpptes nästintill omedelbart efter att ha kontrollerats av polisen att de var journalister. Men Aleksey Kamenskij, utgivare av tidningen Forbes Ryssland är fortfarande kvar. Liksom Navalny har han åtalats för att vägra följa polisens anvisningar och kan vara häktad upp till 15 dagar.

– Polisen vägrar att berätta för oss när han kan ställas inför rätten. Han gjorde inget som bröt mot lagen. Vi kräver hans omedelbara frigivning Som journalist hade han all rätt att befinna sig på platsen för demonstrationen, sa Forbes ryska redaktör, Grigoril Punanov, till Reportrar utan gränser.

Både det styrande partiet, Enade Ryssland, och oppositionen tror det blir fler demonstrationer. Polisen har förstärkts i och runt Moskva, och speciella styrkor har satts in på huvudgatorna i staden.