Solidaritetsaktion för Martin och Johan

De båda har tidigare arbetat för Omvärlden, som den 1 december hade en solidaritetsaktion för de fängslade journalisterna. Linnea Schibbye Steiner, gift med den fängslade journalisten Martin Schibbye och Jacob Zocherman, kollega till fotografen Johan Persson, delar med sig om vad de fått veta från Etiopien. Jesper Bengtsson, chefredaktör på Omvärlden och ordförande för reportrar utan gränser var moderator.

– De sitter i Kalidfängelset som är för 10 000 fångar i zoner med 1 000 vardera, i en plåtbarrack med runt 250 fångar. Martin har liknat det med att vara som en flipperkula, att det är så trångt. De har även strålkastare på dygnet runt och tv-apparater på hög volym, berättar Linnea.

Linnea berättar att innan Johan och Martin åkte ner till Etiopien kom de överens med Anna Roxvall, som arbetat mycket med Johan Persson tidigare, att de skulle höra av sig var tredje dag. De var medvetna om riskerna, men trodde att följderna skulle bli någon vecka i häktet, utvisning och böter.

– Så har det sett ut för tidigare journalister i liknande situationer, säger Jesper.

När inte Anna hörde av Martin och Johan slog hon på stora trumman direkt, Linnea minns att hon var vid gränsen till Sverige när hon fick telefonsamtalet om Martin.

– Jag satt i en bil på väg från en musikfestival i Norge när jag fick beskedet, jag blev helt iskall och livrädd. Det går inte att beskriva, säger Linnea.

Frågan om det osäkra livet som frilansare respektive en fast anställning som journalist tas upp i en fråga av publiken. Att ge sig iväg utomlands som frilansande journalist istället för en fastanställd är en större säkerhetsrisk.

– Jag tvivlar på att detta hade hänt om det gällde till exempel Cecilia Udden, säger Jesper.

På grund av de osäkra förhållandena som är vid frilansarbete så har Reportrar utan gränser en speciell försäkring.

– Det är vanligt att frilansande journalister åker oförsäkrade för att rapportera från krigsdrabbade områden, därför är en sådan här försäkring bra som alternativ när man inte har ett mediebolag i ryggen, säger Urban Löfqvist, Reportrar utan gränser.

– Vad som hjälper eller är rätt och fel vid sådana här situationer vet man inte förrän efteråt, svarar Jacob efter en fråga från publiken.

– Man kan bara göra det man man tror är rätt, och det känns bättre att göra något än ingenting alls. Det är många människor som har ställt upp för att detta ska få en bra lösning, som jag tror, och hoppas det kommer bli, säger Jacob som kommer åka ner till Etiopien till rättegången.

– Martin och Johan vill att det ska uppmärksammas inför rättegången på tisdag, men ville att det skulle tystas ner i början. De märkte att uppmärksamheten på dem fick negativa konsekvenser i fängelset, berättar Linnea.

Sedan Martin och Johan häktats har det arbetats aktivt med allt ifrån att ta reda på var de befinner sig till insamling av dokument som styrker deras journalistyrke. Vad Jacob och Linnea hört så kommer det vara fullt media pådrag på tisdag, vilket Jesper Bengtsson bara kan se som positivt.

– Generellt sätt så kan man se att uppmärksamhet hjälper, säger Jesper Bengtsson och menar att ju fler som tittar på vid krig eller rättsprocesser så sker det mindre övergrep. Den mediala uppmärksamheten gör att de diplomaterna kan åka ner och bättre förhandla. Domen kan komma från tre dagar upp till nio månader.