Somalisk journalist utsatt för mordförsök

Han fördes till Madinasjukhuset där han opererades akut. Läkare uppgav efter operationen att hans skador inte längre var livshotande.

– Somalia har varit Afrikas dödligaste land för journalister i flera år. 15 journalister har dödats sedan början på året, vilket gör att Somalia tillsammans med Syrien är de två dödligaste länderna i världen för mediearbetare, säger Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire.
– Den senaste attacken är ett direkt resultat av den permanenta straffrihet och fientlig inställning till informationsfrihet som dominerar det här landet.

– Flera medlemmar av den somaliska armén var närvarande vid mordsörsöket mot Mohamend Mohamud Turyare, och de sköt tillbaka mot gärningsmännen. Vi hoppas att myndigheterna snabbt vidtar nödvändiga åtgärder för att identifiera och åtala de ansvariga.

Shabelle Media Network, ett nätverk som driver en tv-station och en nyhetssida förutom Radio Shabelle, har fått åtta av sina journalister dödade i våldsbrott sedan 2007. Det senaste fallet var journalisten Ahmed Ado Anshur som mördades i maj.
Radio Shabelle, som vann Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2010, har fått hot om våld riktade mot sina medarbetare minst sex gånger sedan början på året.