Stand News, symbolen för pressfrihet i Hongkong, tvingas stänga.

Hongkongs oberoende mediasajt Stand News stängs efter att sex medarbetare arresterats. Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar att alla journalister som fängslats friges och att demokratier reagerar och försvarar det som finns kvar av den fria pressen i Hongkong.

På morgonen den 29 december greps sex medarbetare på den kinesiskspråkiga nyhetssajten Stand News, anklagade för ”konspiration för att publicera uppviglande publikationer”, ett brott från kolonialtiden som kan leda till maxstraffet två års fängelse. Fyra av medarbetarna har nu släppts mot borgen medan de två chefredaktörerna Patrick Lam Shiu-tung and Chung Pui-kuen sitter fängslande i väntan på rättegång.

Samtidigt genomförde 200 poliser en razzia på Stand News-kontoret och genomsökte biträdande redaktör, Ronson Chan Long-sing hem. Chan, som också är ordförande för Hongkongs Journalistförbund (HKJA), fördes bort och släpptes senare efter förhör.

– Exakt sex månader efter att Next Digital-gruppen och dess flaggskepp Apple Daily tvingades stänga visar Hongkongs vd Carrie Lam återigen att hon är fast besluten att stoppa pressfriheten i Hongkong genom att också tvinga Stand News att upphöra med sin verksamhet”, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige och kräver att alla journalister ska släppas fria och uppmanar demokratier att försvara det som finns kvar av den fria pressen i Hongkong.  Stand News, en oberoende, ideell, nyhetssajt på kinesiska grundad 2014, bedrev en oberoende journalistik och rapporterade från alla rättegångar om den nationella säkerhetslagen. 2021 nominerades sajten till RSFs årliga Pressfrihetspris.  I rapporten The Great Leap Backwards of Journalism in China, publicerad den 7 december 2021, avslöjade RSF omfattningen av regimens förtryckskampanj mot rätten till information.https://www.reportrarutangranser.se/ett-stort-kliv-bakat-for-journalistiken-i-kina/

Hongkong, en gång en bastion för pressfrihet, har fallit från 18:e plats 2002 till 80:e plats i 2020 RSFs årliga Pressfrihetsindex. Folkrepubliken Kina har å sin sida stagnerat på plats 177 av 180.