Reportrar utan gränser värnar oberoende medier och pressfrihet, inte främst för journalisternas skull, utan för att alla medborgare ska få tillgång till tillförlitlig information. Artikel 19 i FN:s Allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fastslår rätten till åsiktsfrihet och fri spridning av information.
Under de senaste tjugo åren har demokratin försvagats, särskilt genom inskränkningar inom media och journalistik. Yttrandefriheten är den del av demokratin som drabbats hårdast, med censur som brett ut sig i 45 länder. Denna negativa trend syns nu även i etablerade demokratier som Sverige. Hoten mot press- och mediefriheten varierar; från länder där journalister mördas till länder där aktörer medvetet attackerar medier i syfte att undergräva den offentliga debatten. Tillgången till oberoende och trovärdig information hotas nu även i länder som tidigare setts som stabila demokratier.
Reportrar utan gränser, RSF, har som en av 115 organisationer, företag och myndigheter haft möjlighet att lämna remissvar kring utredningen av Public service.
Att utöka uppdraget och minska resurserna är en olycklig kombination, anser RSF.Ett public service med en stark och långsiktig finansiering motverkar desinformation och propaganda.
Läs hela Reportrar utan gränsers remissvar
Reportrar utan gränsers slutsatser från remissvaret
• Höj budgeten för public service-bolagen. Bolagens kostnader har ökat kraftigt samtidigt som desinformation och felaktiga uppgifter sprids på nätet. SVT, SR och UR, med sin höga trovärdighet och stora räckvidd, har möjlighet att nå många och motverka propaganda.
• Låt public service-bolagen sprida sitt innehåll fritt via olika kanaler på nätet, men anpassa så att konkurrensen inte snedvrids. Annonsmarknaden har tappat mycket på senare år, och pengarna går till sociala medieplattformar i stället för journalistik. Förbättra villkoren för privata medier.
• Anslut public service-bolagen till Journalism Trust Initiative (JTI), vilket skulle ersätta flera
av de föreslagna utredningarna. Denna internationella ISO-certifiering ökar insynen och
hjälper public service-bolagen att bekämpa desinformation och falska nyheter.
• Inför grundlagsskydd för public service.
År 2020 publicerade Reportrar utan gränser Sverige en rapport ”Hoten mo public service”.
Läs rapporten här
Foto: Ivar Andersen