Starkt kritik mot den grekiska polisens sätt att använda nyhetsfotografers bilder

Polisen laddade upp bilderna på sin hemsida där de uppmanade människor att identifiera människorna på bilderna.– Vi är upprörda över polisens agerande. Det är inte bara olagligt, utan man hotar också frilansande journalisters säkerhet genom att göra så här, säger Reportrar utan gränser.

– Fotografers bilder finns till för att informera människor om vad som händer, och att dokumentera. Inte för polisen. Myndigheterna har övervakningskameror, använd dem istället för nyhetsfotografers bilder.

– Vi har i flera månader sagt att nyhetsfotografers bilder inte tillhör polisen. Rätten till bilderna måste respekteras. Många demonstranter är redan våldsamma mot journalister och fotografer, när polisen tar sig sådana här rättigheter så späs föraktet på. Vi vill inte att demonstranter ska bli ännu mer misstänksamma mot journalister och fotografer som rapporterar från protester.

– Vi vill att myndigheterna ser till att den person som tog beslut om att ladda upp bilderna får ta sitt ansvar. Staten måste slå fast att detta var olagligt.

– Vi besökte Grekland i augusti 2011, då vi träffade inrikesministern för att ett samtal om hur relationerna mellan grekiska myndigheter och medierna kan förbättras. Det är nu tydligt att en bra relation är väldigt långt bort.