Stöd till de fängslade journalisterna Martin& Johan

Den 12 april hålls en stödgala i Göteborg, där artister som Hästpojken och José Gonzales spelar. Det är också en releasefest för magasinet Johan & Martin, en specialtidning utgiven av Filter med artiklar och reportage av Johan & Martin.

Även i Stockholm hålls den 4 april en kväll för Martin och Johan på Södra Teatern, där man också kan köpa tidningen. Pengarna från stödgalorna går till Reportrar utan gränser och Journalistförbundets fond som finansierar mat, tolkar och advokater. Över 1,1 miljon kronor har kommit in till fonden än så länge, men cirka 800 000 har gått åt.

Expressens Thomas Mattsson utmanade därför nyligen svenska medieföretag att skänka pengar, och såg till att Expressen gav 50 000 kronor. Strax därefter skänkte även TV4 och tidningen Chef och Tidningsutgivarna pengar till fonden.

– Det är fantastiskt att människor vill skänka pengar! Även om mycket pengar har gått åt är det härligt att se vilken vilja det finns att bidra och hjälpa till. Alla initiativ i form av fotoutställningar, stödgalor och magasin är väldigt välkommet, säger Urban Löfkvist på Reportrar utan gränser.