Stor besvikelse över Maria Ressas fängelsedom

Maria Ressa, Filippinerna

Reportrar utan gränser uttrycker stor besvikelse över fängelsedomen mot den filippinska journalisten Maria Ressa, chef för nyhetssajten Rappler. Domen är ett led i systematiska rättsliga trakasserier mot Maria Ressa och bör rivas upp.

Maria Ressa, chef för och en av medgrundarna av nyhetssajten Rappler, i Filippinerna, dömdes tidigt på morgonen den 15 juni för förtal. Även hennes tidigare kollega, Reynaldo Santos Jr, före detta researcher på sajten, dömdes. Åtalet mot dem lades ner i en lägre instans redan i februari 2018, men Filippinernas justitiedepartement har drivit fallet vidare och menar att Rappler genom fortsatta publiceringar motiverat att åtal kunnat väckas igen.

– Det är alltför uppenbart att Filippinernas rättssystem inte är oberoende av landets regering. Bakom domen står president Rodrigo Duterte, som länge riktat attacker mot Rappler och Maria Ressa för att försöka stoppa sajten och hennes kritiska granskningar. Rättsprocessen har det närmaste varit Kafkalik och vi uppmanar domarna att i nästa instans riva upp domen för att återupprätta rättsväsendets trovärdighet, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Reportrar utan gränser menar att domen mot Maria Ressa är av stor internationell vikt i ett läge när pressfriheten och journalisters säkerhet världen över är satt under press. I Filippinerna har Maria Ressa och Rappler varit utsatta för åratal av rättsliga trakasserier. Nyhetsajen står inför ytterligare ett tiotal liknande anklagelser och åtal, alla lika grundlösa, med det enda syftet att försöka tysta journalisterna.

Filippinernas myndigheter har gjort allt för att stoppa Rappler, genom att neka sajtens reportrar tillgång till presidentpalatset, hotat med att frånta sajten dess utgivarbevis och även anklagat Rappler för skattefusk. I februari förra året greps även Maria Ressa, helt utan grunder, för att släppas efter ett dygn.

Filippinerna rankas på plats 136 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.