Polen har sedan det styrande partiet Lag och rättvisa kom till makten 2015 rasat 30 placeringar i Reportar utan gränsers pressfrihetsindex. Efter söndagens val kan det bli ännu värre.
Det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) har det senaste fyra åren orsakat stora problem för Europeiska unionen. Om och om igen har den polska regeringen antagit lagar som går helt på tvärs med EU:s grundläggande värderingar. Det gäller även pressfrihet.
I december 2017 gick det så långt att EU-kommissionen för första gången i EU:s historia inledde ett artikel 7-förfarande mot ett medlemsland, Polen. Kommissionen anser att Polen bryter mot EU-fördraget.
– Inget tycks kunna hindra Polens konservativa regering från att genomföra sitt program för att, som den säger självt, återskapa Polen och ”polenfiera” landets medier, eller rent ut skapa propagandaorgan. Av alla de värderingar och rättigheter som fallit offer för denna politik är kanske pressfriheten den mest utsatta. Det är smärtsamt att se hur Lag och rättvisa förtrycker journalister och media, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige
I januari 2016 förklarade regeringen att Polens alla public service-kanaler numer var ”nationella medier”. Över en natt förvandlades de till propagandakanaler med enda uppgift att hylla det styrande partiet. Fler än 250 journalister, som vägrat rätta in sig i ledet, har sedan dess sagt upp sig.
Trycket på landets oberoende media har hela tiden ökat och kan nu liknas vid rättsliga trakasserier. Ett tydligt bevis på förändringen var när en undersökande journalist för två år sedan anklagades för terrorism, och hot om tre år i fängelse, bara för att han skrivit en bok om Polens försvarsminister.
När den oberoende dagstidningen Gazeta Wyborcza vägrade avpublicera artiklar som satte regeringspartiet Lag och Rättvisa i dålig dager hotades tidningens reportrar med fängelse, anklagades för smutskastning. Utvecklingen har lett till att många journalister tänker två gånger innan de publicerar nyheter.
Regeringen utmålar alla oberoende journalister, privata tv-kanaler och utländska medier som nationens fiender. Oron för vad som kan komma att hända efter valet på söndag, den 13 oktober, är stor.
Statsminister Mateusz Morawiecki har gått så långt som att hävda att oppositionen kontrollerar 80 procent av alla polsk medier. Regeringen har därför föreslagit en lag för att tvinga journalister att genomgå ett lojalitetstest gentemot partiet Lag och rättvisa.
Det finns i Polen en utbredd rädsla inför valet att landet står inför en ny auktoritär regim. Polen rankas på plats 59 av 180 i Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex.