Reportrar utan gränsers samarbetspartner Institute of Mass Information uppger att åtminstone 89 fall av hot om våld eller censur har ägt rum sedan den ryska interventionen i slutet av februari. Den 18 mars attackerade högerextrema parlamentariker från Svoboda-partiet en ukrainsk TV-station i Kiev och misshandlade dess tillförordnade chef.
Men situationen för journalister är ännu värre på Krim-halvön. Det fick TV4:s-team, reportern Johan Fredriksson och fotografen Jacek Machula erfara när de greps av paramilitära styrkor i Sevastapol-området under måndagen. De hotades av uniformerade män med piskor, som konfiskerade deras utrustning, pass och ackrediteringar. Johan och Jacek hade dock tur för de fick tillbaka sin utrustning. Men det finns rapporter om andra journalister som också gripits och fått sin utrustning och minneskort beslagtagna och som sedan inte fått tillbaka något av det som tagits ifrån dem.
Problemet är att det finns många uniformerade styrkor, som agerar utan några som helst igenkänningstecken. Några journalister på ett hotell i huvudstaden Simferopol på Krim-halvön blev i praktiken kidnappade när en grupp beväpnade män i kamouflagefärgade uniformer höll dem fånga på hotellet under några timmar i helgen.
En journalist på Radio Free Europe/Radio Liberty kidnappades under hotfulla former den 18 mars. Några okända gärningsmän satte en huva på hans huvud och slängde sedan ute på en åker efter att sagt åt honom att aldrig komma tillbaka till Krim-halvön.
Reportrar utan gränser uppmanar alla parter att låta alla journalister utföra sitt arbete i lugn och ro.