Stort nederlag när hjärnan bakom mordet på journalisten Jan Kuciaks frikänns

Kocner frikändes från mordet på Kocner.

Idag friades affärsmannen Marian Kocner och hans fästmö Alena Zsuzsová från anklagelser om mord på den undersökande journalisten Ján Kuciak. Reportrar utan gränser hade förväntat sig att Slovakien skulle vara ett gott föredöme när det gäller åtal och fördömande av brott mot journalister.

Marian Kocner har utpekats som hjärnan bakom mordet på Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kušnírová i februari 2018. Jan Kuciak jobbade då med en omfattande granskning som inolverade Marian Kochner för nyhetssajten Aktuality.sk.

– Chockerande, minst sagt. Frikännandet är bevis på både såväl åklagarmyndigheten som domstolens enorma misslyckande. Vi förväntade oss att det slovakiska rättsväsendet skulle sätta ett positivt exempel och fördömande av brott mot journalister. Istället lever straffriheten kvar även i detta fall, säger Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser Sverige.

Även om domstolen menar att Ján Kuciak dödades på grund av sitt arbete, hävdar de att det inte finns några direkta bevis för Marian Kochners skuld. Att söka nya bevis skulle bli för svårt, eftersom den särskilda polisgrupp som utrett mordet upplösts, och inte längre jobbar med fallet, något som Reportrar utan gränser tidigare kritiserat.

Trots dagens frikännande från mordet på Ján Kuciak är Marian Kocner inte en fri man. Han avtjänar sedan tidigare ett 19-årigt fängelsestraff för ekonomisk brottslighet. En tredje person, Tomás Szabó dömdes till 25 års fängelse för att ha deltagit i mordet. Åklagaren, som krävde att alla tre åtalade skulle dömas till 25 års fängelse, har redan lämnat in ett överklagande till Slovakiens högsta domstol.

Mordrättegången är en av Slovakiens mest omfattande i landets historia och domen har skjutits upp flera gånger. Mordet på Ján Kuciak och hans flickvän, som skedde för två år sedan, har väckt stor vrede i Slovakien. Landets kulturminister avgick eftersom han ”inte stod ut med att en journalist mördas under min ämbetstid”.

Slovakien är rankad på plats 33 av 180 I RSFs pressfrihetsindex för år 2020.