Stryp biståndet till Eritrea

Det sa Agneta Lindblom Hultén, från Journalistförbundet. Under Pressfrihetens dag, den 3 maj, anordnades en rad manifestationer runt om i landet för att uppmärksamma den eritreansk-svenske journalisten Dawit Isaak. På Sergels torg i Stockholm talade representanter från Svenska journalistförbundet, Tidningsutgivarna och riksdagsledamöter från det tvärpolitiska nätverket för Dawit Isaak. Isaak är Sveriges ende samvetsfånge. Leif Öbrink, ordförande i Stödkommitén Free Dawit och vän till journalisten berättade om förhållandena i det ökända eritreanska fängelset Eira Eiro där Isaak befinner sig. (Läs intervjun i Expressen med Isaaks fångvaktare)

-Tanken är att ingen ska överleva det fängelset, inte ens de anställda, säger han. Fångarna sitter inspärrade i celler som är tre gånger tre meter. -På natten är cellen kall som ett kylskåp och på dagen het som en bastu. Dawit Isaak har suttit fängslad under sådana förhållanden i nio år. Hans brott är att ha krävt demokratiska reformer och yttrandefrihet, säger Per-Olof Wärring, chefredaktör vid Eskilstunakuriren. Journalister runt om i världen står idag inför ett större hot än tidigare.

– Idag dödas journalister på grund av att de utför sitt yrke. Förr handlade det ofta om att journalisten befann sig på fel plats vid fel tillfälle, men idag är journalisten en direkt måltavla, säger Lindblom Hultén. I ett upprop i Dagens Nyheter skriver åtta publicist- och människorättsorganisationer att det finns stora problem med det ovillkorade bistånd på tre miljarder, som EU skänker till Eritrea. Det går inte att veta hur pengarna förvaltas på plats och om pengarna når den nödställda befolkningen. (Läs artikeln här) Eritrea placerar sig högst upp på Reportrar utan gränsers lista över Pressfrihetens fiender 2010.