Svenska artister spelar på kritiserad festival i Saudiarabien.

Saudiarabien har gjort sig ett namn som ett land som ägnar sig åt brott mot mänskligheten och att systematiskt inskränka press- och yttrandefriheten.
Ett exempel är mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi där Saudiarabiens kronprins har utpekats som den som utfärdade hans dödsdom.

Trots det väljer nu flera svenska artister att medverka i festivalen Soundstorm som arrangeras i samarbete med Saudiarabiens underhållningsmyndighet, i Riyadh.

– Saknar de här artisterna all form av sunt förnuft och fingertoppskänsla? Deras medverkan sker på bekostnad av dödade och fängslade journalister, säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer.

Saudiarabien ligger på plats 170 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. En sorglig placering som tydligt visar att det finns mycket kvar att göra.

RSF uppmanar de svenska artisterna att ställa in sin medverkan, eller ta tydlig ställning mot landets brott mot mänskliga rättigheter.

– Jag utgår från att de offentligt kräver att journalister släpps ur fängelse och att de ansvariga för mordet på Khashoggi ställs inför rätta, säger Erik Halkjaer.

För mer information om situationen i Saudiarabien, lyssna på det senaste avsnittet av Pressfrihetspodden där den saudiska journalisten Hana AL-Khamri intervjuas.