Svenska frilansjournalister skottskadade och gripna av etiopisk militär

Ogaden-regionen i Etiopien är stängd för journalister, men Martin Schibbye och Johan Persson har fortvandrat in genom Somalia. De kom över gränsen till Etiopien bara några dagar innan de tillfångatogs och dramatiken började direkt.

– De jagades av militären när de gick över gränsen men de kom undan. Då var de mest glada över att ha klarat sig, säger Anna Roxvall till Expressen.

Frilansjournalisten Anna Roxvall samarbetade med svenskarna i förberedelserna inför resan. Hennes uppgift under resan har varit att hålla kontakt med Johan Persson och Martin Schibbye och larma ifall något skulle hända dem.

– Jag pratade med dem senast den 27 juni, då hade de precis tagit sig över till Etiopien, sedan dess har det varit dödstyst, säger hon.

Men till expressen.se bekräftar företrädare för den etiopiska regeringen bekräftar att de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye skjutits när de färdats med ONLF-gerillan.

– Nu måste UD ge ärendet högsta prioritet och behandla det som en pressfrihetsfråga, inte en ordinärt konsulärt ärende. Regeringen måste kräva att de båda svenskarna omedelbart friges och skickas hem.