Svenskarnas ”bekännelser” i kinesiska medier måste leda till sanktioner

peter-dahlin-1_3553821b.jpg

Press- och yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser är bestörta över att tv-kanalen CCTV och nyhetsbyrån Xinhua distribuerar vad som bär alla tecken på att vara påtvingade bekännelser.

Två av de som levererat tårfyllda ursäkter de senaste dagarna är svenskar.

Den 17 januari visades den svenske medborgaren Gui Minhai, ägare till det Hongkong-baserade bokförlaget Mighty Current som publicerar böcker kritiska till den kinesiska regimen, upp i CCTV. Gui Minhai försvann från Thailand i oktober under närmast kidnappningslika förhållanden.

Igår, den 20 januari, bekände Peter Dahlin, anställd hos organisationen Chinese Urgent Action Working Group, för att ha skadat den kinesiska staten och orsakat smärta för det kinesiska folket.

– Genom att publicera lögner, fabrikationer och erkännanden, som man kan förmoda är framtvingade, slutar CCTV och Xinhua att vara nyhetsmedier. Istället blir de propagandavapen i regimens tjänst, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser. Sådana här bekännelser är inget annat än en uppdaterad version av den medeltida skampålen. De har inget informationsvärde överhuvudtaget.

– Med tanke på CCTV:s och Xinhuas allt större internationella inflytande är det extra allvarligt, fortsätter Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser. De här två organisationerna är ett hot mot fri information och en oberoende nyhetsrapportering. Vi uppmanar EU att införa sanktioner omedelbart.

EU-sanktioner mot Kina skulle motsvara dem som beslutades mot Iran, i beslut 2013/124/PESC från mars 2013. Där slås fast att VD:n och nyhetschefen för tv-kanalen Press TV använder framtvingade bekännelser. Därmed har de kränkt rätten till en oberoende rättegång.

Andra som tidigare paraderats framför kamerorna i Kina inkluderar Gao Yu, Xiang Nanfu och Wan Qinglei.

Kina rankas på plats 176 av 180 länder i Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex.