Med anledning av att Kinas Sverige-ambassadör attackerar och hotar inte bara organisationen Svenska PEN utan även den svenska regeringen, påminner Reportrar utan gränser om ambassadör Gui Congyous historik av återkommande attacker mot medier, journalister och organisationer i Sverige. Det är viktigt att regeringen inte ger vika för dessa påtryckningar, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.
Nu måste den svenska regeringen visa att Sverige är ett land som står upp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Kinas ambassadör Gui Congyou har varit oerhört tydlig i sin kommentar till att Sveriges kulturminister Amanda Lind idag ska dela ut Svenska PEN:s Tucholskypris till den i Kina fängslade svenska förläggaren Gui Minhai:
– Om de [regeringen] ignorerar den kinesiska sidans starka opposition och gör detta ändå måste vi vidta åtgärder. Vissa människor i Sverige ska inte förvänta sig att de kan känna sig lugna efter att de skadat det kinesiska folkets känslor och den kinesiska sidans intressen.
Reportrar utan gränser har tidigare rapporterat om hur Gui Congyou sedan sommaren 2018 ägnar mycket tid åt att kritisera svenska medier och journalister, men även regelbundet utövar påtryckningar på olika aktörer som organisationen Individuell Människohjälp och Fotografiska i Stockholm, för att ge sin bild av hur mänskliga rättigheter och yttrandefrihet fungerar i Kina.
– Den kinesiska ambassadens agerande i Sverige avslöjar den kinesiska regimens otyglade försök att utöva censur bortom sina egna gränser, sa Cedric Alviani, chef för Reportrar utan gränsers Östasien-kontor i ett pressmeddelande i mars i år.
I samma blogginlägg där Gui Congyou hotar den svenska regeringen ger han också sin syn på yttrandefrihet:
– Den yttrandefrihet som förespråkas av Svenska PEN:s ordförande skadar andra människors känslor och intressen och låter inte andra människor framföra sina åsikter. Vad för slags yttrandefrihet är det?
Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN försvarar liksom vi på Reportar utan gränser den yttrandefrihet som fastställs i artikel 19 i FN:s allmänna deklaration för mänskliga rättigheter, som också ger Gui Congyou rätt att skriva på sin blogg utan att fängslas.
Den yttrandefrihet som Gui Congyou representerar är precis den han själv ifrågasätter, som ligger bakom att 120 journalister, medborgarjournalister och bloggare just nu sitter fängslade i Kina. I Kina finns helt enkelt ingen yttrandefrihet att tala om.
– Det är oerhört viktigt att den svenska regeringen inte ger vika för de hot som Kinas ambassadör nu framför. Sverige måste försvara yttrandefrihet och journalisters och författares rätt att arbeta utan att hotas, trakasseras, fängslas eller dödas. Jag hoppas att Amanda Lind står upp för Gui Minhai och alla andra fängslade yttrandefrihetskämpar ikväll, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.
Läs också Reportrar utan gränsers rapport om Kinas strävan efter en ny global mediaordning
Kina rankas på plats 177 av 180 i Reportar utan gränsers pressfrihetsindex.