Syrien världens farligaste land för journalister

Syrien är nu det farligaste landet i världen för journalister. Reportrar utan gränser upprepar kravet på att skyddet för journalister, på samma sätt som andra civila, måste respekteras. Detta i ett krig som redan kostat över 100 000 liv. 

Journalister och andra nyhetsförmedlare är måltavlor för båda sidor av konflikten, inte bara av den reguljära armén utan också från oppositionen. Motståndarsidan står för den största ökningen av övergrepp mot såväl syriska som utländska journalister. 

Reportrar utan gränser ser med stor oro på utvecklingen.

Oppositionen står för de flesta övergreppen

De senaste månaderna har beväpnade oppositionsgrupper stått för de flesta övergrepp. Speciellt är de islamistiska grupperingar som Jabhat Al-Nosra och Islamiska staten i Irak och Syrien (ISIS). Grupperna inför sina egna lagar i de områden de kontrollerar och shariadomstolar upprättas som sedan utverkar domar enligt egen tolkning.

Flera medborgarjournalister har dödats av den reguljära armén under de tre senaste månaderna och ett flertal sitter fängslade eller saknas fortfarande. 

Medierna är en måltavla

När grupper attackerar journalister och andra nyhetsförmedlare är det en direkt attack på yttrandefriheten, inte bara i Syrien utan i hela världen. Det är av yttersta vikt – speciellt vid randen av en internationell intervention – att människor både i och utanför Syrien kan få en så korrekt bild som möjligt av vad som händer i landet.  

– Båda sidor måste respektera journalisternas arbete. Det är en skrämmande utveckling att oppositionen blir allt mer hårdför i sina attacker mot yttrandefriheten, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Läs mer

För mer information läs de kompletta fallbeskrivningarna på engelska.