Syrisk journalist riskerar dödsstraff om han utvisas från Turkiet

Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar turkiska myndigheter att inte utvisa en syrisk exiljournalist som för närvarande är fängslad i Turkiet på grund av en humoristisk video. Utvisas han till Syrien utsätts han förmodligen för dödliga repressalier.

När Majed Shama, en journalist som arbetar för den syriska exil-TV-kanalen Orient News, publicerade en skämtsam video greps han, anklagad för att ha ”uppviglat hat” mot turkar. Han hotas nu med utvisning. För att göra narr av påståendet, svarade många syrier med att dela videor där de äter bananer. Shama gjorde en video av sig själv för Orient News där han äter en banan på ett teatraliskt sätt. En av ledarna för det turkiska nationalistiska partiet reagerade omedelbart med en tweet ”Alla aktiviteter på @OrientNews, som är ansvarig för denna skandal, måste stoppas så snabbt som möjligt.” Hon hävdade också att Orient News manipulerades av Förenade Arabemiraten, där TV-kanalens huvudkontor ligger. Shama tvingades skriva under ett dokument som tvingar honom att lämna Turkiet. Hans advokat har väntat i nästan en vecka på att överklaga dokumentets giltighet men chefen för immigrationsavdelningen har hittills vägrat att lämna ut det.

– Utvisning av en syrisk medborgare från Turkiet bryter mot principen om icke-avvisning, säger Erol Onderoglu, RSF:s representant i Turkiet. Enligt denna folkrättsprincip får ingen flykting skickas tillbaka till ett land där deras liv skulle vara i fara. Orient News är en TV-kanal kopplad till den syriska oppositione. Kanalen är förbjuden av myndigheterna i Damaskus.  -Om Majed Shama skickades tillbaka till Syrien skulle han utsättas för allvarliga repressalier som nästan säkert skulle kosta honom livet, säger Sabrina Bennoui, chef för RSF:s Mellanösterndesk.

I augusti 2019 slog RSF larm om turkiska planer på att skicka tillbaka syriska flyktingjournalister till Syrien. Myndigheterna backade till slut och lät dem stanna.  Turkiet är rankat 153:a av 180 länder i RSF:s 2021 World Press Freedom Index medan Syrien är rankat 173:a.

Artikeln på engelska