Systematiska attacker mot turkisk tidning

– Vi ser med oro på våldet mot tidningen Zaman, säger Reportrar utan gränser. Tidningar får inte bli mål för politisk kamp. Journalister ska inte behöva lida på grund av att den politiska diskussionen i Turkiet är så polariserad. En attack mot konservativa Zaman gör inget bättre, på samma sätt som att kurdiska tidningar inte ska behöva lida för att regeringen kämpar mot PKK, kurdistans arbetarparti.

Journalisterna på Zamans kontor i Paris hotades av 15 män i huvor, den 15 februari. Ingen skadades men de anställda chockades svårt. Datorer, fönster och möbler totalförstördes. Redaktionen har bett om polisbeskydd, och planerar att byta lokaler. Det var den tredje attacken mot dem på sex månader. Samma kväll kastades moltov-cocktails in i kontoret på Zaman i Tyskland. Två misstänkta, 17 och 22 år greps.

Personalen på Zaman i Frankrike misstänker ”Euphrates Revolutionary Revenge Brigade”. Den tyska polisen misstänker också kurdiska separatister. Den 28 år gamla konflikten mellan den turkiska regeringen och PKK flammade nyligen upp igen, då turkiska soldater mördades av PKK, och den turkiska militären bombade PKK i norra Irak. Turkisk media är mitt i denna konflikt. Flera journalister som arbetar för kurdisk media har blivit gripna, anklagade för att stödja PKK. 30 av dem greps under en räd i december, och har fortfarande inte fått veta vad de är gripna för.