Talibanerna säger att de ska skydda journalister och respektera pressfriheten, men verkligheten är något helt annat. Reportrar utan gränser (RSF) varnar nu för att nyhetsmedia redan kraftigt begränsas av Afghanistans nya makthavare.
Kravlistan på Afghanistans journalister blir allt länge för varje dag. Mindre än vecka efter att talibanernas talesperson lovat respektera pressfriheten, ”eftersom mediernas rapportering är viktig för samhället” utsätts journalister för trakasserier, hot och även våld.
– Officiellt har vi inte hört eller sett några nya riktlinjer eller lagar av de nya afghanska makthavarna, men hur media och journalister nu bemöts tycks helt slumpmässigt. Det kanske redan är de verkliga talibanerna, men vi kommer fortsätta att uppmana dem om att leva upp till sina löften och säkerställa god journalistik, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.
Privatägda afghanska tv-kanaler som ännu sänder från huvudstaden Kabul drabbas numer dagligen för hot. En producent säger att ”den senaste veckan har talibanerna misshandlat fem av våra reportrar och fotografer och kallat dem för takfiri [reds anm: ungefär icke troende, i detta sammanhang]. De kontrollerar allt vi sänder. I fält tar talibanerna systematiskt reportrarnas telefonnummer och säger åt dem vad de ska säga när de gör sina inslag, annars hotas de.”
Många radio- och tv-kanaler har tvingats stänga ner delar av sina program eftersom talibanerna beordrat dem att respektera sharia, eller islamsk lag.
– Serier och samhällsprogram har stoppats och i stället sänder vi bara korta nyhetsbulletiner och dokumentärer från arkivet, säger en representant för en kommersiell tv-kanal, som låtit sitt skägg växa och klär sig i traditionella kläder i förebyggande syfte.
Ägaren till en privatägd radiostation i norra Kabul bekräftar att talibanerna snabbt håller på att ta kontroll över nyhetssändningarna.
– För en vecka sen sa de att vi kan jobba fritt så länge vi respekterar islamsk lag, men sen började de guida oss om vilka slags nyheter vi kunde sända eller inte, och vad de ansåg vara okej journalistik, säger ägaren, som till slut stängde ner sin radiostation helt och nu håller sig gömd.
Två journalister som arbetar för den privatägda tv-kanalen Shamshad hindrades av talibaner från att filma utanför Frankrikes ambassad, eftersom de saknade ett tillstånd som signerats av Afghanistans islamska emirat. När journalisterna frågade var de kunde få detta tillstånd sa talibanerna att de inte visste.
De senaste dagarna har talibanerna beordrat Afghanistans mest inflytelserika etermedia att sända talibanernas egna propagandainslag. När medierna säger nej, säger ”talibanerna att det är reklam och kan betala för det, för att sedan insistera på att det handlar om nationell och islamisk plikt”, berättar en journalist.
Sedan talibanerna tog över har ungefär 100 privatägda lokala medier tvingats stänga sedan ner. Den senaste veckan har minst tio journalister i Kabul och staden Jalalabad misshandlats eller hotats.
Den 21 augusti meddelade talibanernas talesperson på twitter att en särskild kommitté skulle skapas för att ”försäkra media”. Kommittén skulle bestå av representanter för talibanernas kulturkommission, journalistföreningar och en äldre polis från Kabul. Kommitténs syfte skulle vara att ”ta sig an de problem som media möter i Kabul. Vad är dess verkliga syfte, frågar sig RSF.
Trycket är ännu större i de provinser som ligger långt från huvudstaden. Utöver de närmare 100 lokala medier som stängts har privatägda Tolonews TV fått stänga alla sina lokalredaktioner.
I landets fjärde största stad, Mazar-e-Sharif, har journalister stoppats från att arbeta och situationen är spänd. En korrespondent på en nationell radiostation, i södra Afghanistan, säger ”att jag arbetar med ständiga hot från talibanerna, som kommenterar allt jag gör. De ifrågasätter mina inslag och frågar varför jag inte bett om deras åsikter. De säger att de vill kommentera alla inslag.”
Chefen för en populär radiostation i staden Herat, med många lyssnare, bekräftar talibanernas vilja att lägga sig i. Han säger att vid ett möte med media den 17 augusti ska provinsens nya guvernör ha sagt att han inte var mediernas fiende och att de skulle finna olika vägar att jobba ihop.
När alla journalister var tysta citerade guvernören en mening från sharia, som sammanfattar islams mest grundläggande praxis. Han sa ”att sharia definierar allt: säger vad som är bra, förbjuder det som är dåligt. Ni behöver bara omsätta det i praktiken.”
– Efter det mötet lämnade de flesta av mina kollegor staden. Vi som stannade måste nu hela tiden bevisa att vi sänder vad som är bra och förbjuder det som är dåligt, säger radiochefen i Herat.
Utrikeskorrespondenter på plats i Kabul har än så länge inte råkat ut för samma villkor och påbud som sina afghanska kollegor, utankan mer eller mindre arbeta som vanligt, men hur länge till? Den 21 augusti meddelade det islamiska emiratets ungdoms- och informationsdepartement att alla utrikeskorrespondenter ”innan de beger sig ut i fält och spelar in intervjuer med det islamska emiratets soldater och lokalbefolkning måste samordna detta med det islamska emiratet eller gripas.”
– Det finns inga tydliga regler för tillfället och vi har ingen aning om vad som kommer hända i framtiden, säger en frilansjournalist från Schweiz.
– Än så länge råder smekmånad och vi kan dra nytta av det faktum att talibanerna fortfarande söker någon form av legitimitet, och det hjälper också att stora internationella tv-kanaler kommit in de senaste dagarna. De verkliga problemen lär starta när de försvunnit igen, säger en annan utländsk reporter i Kabul.
Alla reportrar som citeras i detta pressmeddelande har av säkerhetsskäl bett om att få vara anonyma, då det finns en utbredd rädsla bland alla journalister i Afghanistan. Flera av de journalister som RSF talat med vill inte bli citerade alls eftersom de inte ser någon möjlighet att lämna landet.
Afghanistan rankas på plats 122 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex.
.