Terroriståtal mot Martin Schibbye och Johan Persson

Reportrar utan gränser ser med stor oro på uppgifterna och anser att UD och den svenska regeringen måste göra allt som står i deras makt för att Martin Schibbye och Johan Persson snarast skickas hem till Sverige.

– Jag har hela tiden hoppats att de etiopiska myndigheterna skulle se det absurda i att åtala dem för terrorism och istället utvisa dem. Nu måste den svenska regeringen överväga om den tysta diplomati man hittills använt verkligen är rätt metod för att få dem fria, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser.

Martin Schibbye och fotografen Johan Persson greps av militär i Ogaden-provinsen i Etiopien i slutet av juni i år, samtidigt som 15 rebeller dödades. De har erkänt att de via Somalia tagit sig in olagligt i landet, men de förnekar alla former av terroristbrott. Martin Schibbye och Johan Persson jobbar för flera etablerade svenska medier och ofta med fokus på människorättsbrott. Syftet med resan var att dokumentera de uppgifter de fått om grova människorättskränkningar i Ogaden-provinsen.

Kort efter gripandet startade Reportrar utan gränser och Journalistförbundet en insamling till förmån för Martin Schibbye och Johan Persson. De insamlade pengarna går till advokatarvode och andra kostnader under den rättsliga processen.

Presskontakt

Jesper Bengtsson, ordförande Reportrar utan gränser: 0702/68 25 29

Urban Löfqvist, kanslichef, Reportrar utan gränser: 0702/99 86 93