The Guardians sorti från X borde vara en väckarklocka för lagstiftare

The Guardian, La Vanguardia och en mängd andra medier lämnar X (tidigare Twitter). Massflykten från plattformen visar att myndigheterna misslyckats med att stifta lagar som skyddar tillförlitliga informationskällor på digitala plattformar, menar Reportrar utan gränser (RSF). 

Torsdagen den 14 november meddelade den brittiska dagstidningen The Guardian och den spanska tidningen La Vanguardia att de slutar publicera innehåll på X. Desinformationen, hatet och att plattformen X prioriterar innehåll fyllt med osanningar framför tillförlitlig rapportering är skälen till att media över hela världen nu lämnar. Att Donald Trump – en allierad till X:s ägare Elon Musk valts till president i USA, minskar också avsevärt möjligheterna att etablera rättsliga ramverk för att skydda tillförlitlig information på sociala medier.

– I det här skedet är försök att reglera plattformar, såsom den europeiska lagen om digitala tjänster (DSA), bara ett plåster på en växande infektion. Det tog endast två år för Elon Musk att radikalt omvandla en digital plattform till ett kraftfullt verktyg för utbredd desinformation. Nuvarande regleringar är inte tillräckliga. Vi uppmanar lagstiftarna att vidta mer ambitiösa åtgärder,  säger Thibaut Bruttin, generalsekreterare RSF

Det akuta behovet av att uppdatera regelverket

De sociala medierjättarna prioriterar ekonomiska och ideologiska intressen framför tillförlitliga nyhetskanaler. I Kanada censurerar Meta nyhetsmedier som svar på lagförslag C-18, som kräver att plattformen ska kompensera medier för att de publicerar deras innehåll. Den 13 november tillkännagav Google planer på att begränsa tillgången till medier i sin sökmotor för en utvald grupp användare i Europa. I Frankrike stoppades planerna av Paris handelsdomstol, men inte i andra berörda länder.

RSF föreslår följande konkreta åtgärder:

  • Främja journalistiskt innehåll i algoritmer: algoritmer måste uppdateras för att prioritera journalistiska källor – bland annat genom att införliva tillförlitliga professionella standarder som Journalism Trust Initiative (JTI) – samt främja olika synvinklar.
  • Skilj influencerkonton från journalistkonton: Att tydligt skilja mellan influencers och journalister är avgörande för att hjälpa medborgarna att identifiera tillförlitliga informationskällor.
  • Regelbunden utvärdering av sociala mediers påverkan på pressfriheten: Oberoende offentliga revisioner bör genomföras regelbundet för att bedöma dessa plattformars inverkan på pressfriheten, enligt en modell som liknar den som används i Digital Services Act (DSA) i Europa.
  • Sociala medierplattformar måste ha en skyldighet att vara neutrala. Digitala utrymmen bör tjäna allmänhetens rätt till information, inte bara främjandet av      personliga övertygelser eller privata intressen.

Bild: RSF