Thibaut Bruttin tar över som ny ledare för RSF

Det blir Thibaut Bruttin som efterträder den förre generalsekreteraren Christophe Deloire som avled den 8 juni. Det beslutade Reportrar utan gränsers (RSF) administrativa råd vid ett möte den 9 juli. 

– Vi är övertygade om att han är den perfekta personen att leda RSF i en tid då människors rätt till oberoende information står inför stora utmaningar över hela världen. Thibauts Bruttins erfarenhet och långa engagemang i organisationen är ovärderliga tillgångar. Vi vet att han strävar efter att fortsätta på den väg som Christophe Deloire stakade ut, med en fast övertygelse om att det inte bara är journalisternas sak att försvara rätten till information, utan alla medborgares. Vi önskar Thibaut Bruttin all framgång i sin nya roll, säger Pierre Haski, ordförande för internationella RSF:s administrativa råd.

Thibaut Bruttin började arbeta på RSF år 2014 och har varit ställföreträdande chef för franska RSF sedan 2021. Han har varit engagerad i att utveckla några av RSF:s viktigaste initiativ, såsom Journalism Trust Initiative (JTI), evakueringen av afghanska journalister, pressfrihetscentren i Ukraina, journalisten Marina Ovsyannikovas flykt från Ryssland och sattelitpaketet Svoboda som sänder oberoende nyheter till rysktalande både i och utanför Ryssland. Sedan 2016 har Thibaut Bruttin också arbetat med kampanjer mot affärsmannen Vincent Bollorés allt starkare grepp om franska medier.

– Jag är hedrad över förtroendet som RSF:s styrelse har gett mig. Tillsammans med vårt team är jag fast besluten att följa den strategi som Christophe utformade för att upprätthålla en fri, oberoende och mångsidig journalistik runt om i världen. Hans strider är våra strider. Det är upp till oss att hitta nya sätt att mobilisera oss för att försvara rätten till tillförlitlig information som påverkar medborgarna på samma sätt som pressfriheten påverkar journalisterna. Detta kommer att vara ett dagligt åtagande för mig och hela teamet på RSF, säger Thibaut Bruttin.

RSF:s administrativa råd utsåg också Elodie Truchon till vice generaldirektör och chef för resurser och utveckling. Elodie Truchon började arbeta på organisationen 2008 och har varit RSF:s chef för resurser och utveckling sedan 2019.

RSF hedrar minnet av Christophe Deloire, som avled den 8 juni 2024 vid 53 års ålder. Han hade då med stort engagemang lett RSF under tolv år. RSF grundades 1985 och är i dag en icke-statlig organisation med huvudkontor i Paris, sju kontor och sex sektioner i olika länder, samt ett nätverk med mer än 160 korrespondenter runt om i världen.

Thibaut Bruttin tar över ledarskapet för franska Reportrar utan gränser. Därefter ska det internationella rådets årsmöte rösta om ledarskapet i internationella organisationen. Företrädaren Christophe Deloire var chef för både RSF Frankrike och internationella RSF.

Foto: RSF