Tidigare SR-journalisten Amun Abdullahi har blivit ihjälskjuten av flera maskerade män i Somalia, uppger Ekot. Motivet till dådet är ännu okänt.
– Det är en fruktansvärd nyhet. Mordet måste utredas och de skyldiga straffas. Myndigheterna i Somalia måste ta detta på största allvar, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.
Mordet ska ha skett under lördagen i staden Afgooye, nordväst om Somalias huvudstad Mogadishu. Motivet bakom dådet är fortfarande okänt, men personer i området har flera gånger attackerats av terrorgruppen al-Shabaab, uppger Ekot.
Amun Abdullahi kom till Sverige 1992 som flykting. Hon rekryterades till Sveriges Radios somaliska redaktionen i början av 2000-talet och under 2009 avslöjade hon att ledare på en fritidsgård i Rinkeby i norra Stockholm rekryterade till den somaliska islamistiska extremistgruppen al-Shabaab. Hon blev flera gånger hotad och misshandlad på grund av sitt arbete och valde att sluta på Sveriges Radio. Hon flyttade därefter till Somalia där hon drev projekt för att stärka kvinnors rättigheter.
2010 fick Amun Abdullahi Publicistklubbens yttrandefrihetspris till Anna Politkovskajas minne. Hon nominerades även till journalistpriset Guldspaden. Sedan hon slutade sitt jobb på SR under 2010-talet har hon varit bosatt i Somalia.
Reportrar utan gränser kräver att myndigheterna i Somalia gör allt de kan för att utreda motivet bakom mordet och ta reda på om det har kopplingar till hennes tidigare arbete som journalist.
– Somalia är ett extremt osäkert land för journalister. Den som rapporterar om något som den islamistiska terrorgruppen al-Shabaab inte gillar riskerar att dödas. Kring 50 anställda inom medier har mördats sedan 2010, många gånger har förövarna gått fria, säger Erik Larsson.
Somalia ligger på plats 145 av 180 i Reportrar utan gränser pressfrihetsindex. I och med att general Mohamed Siad Barres diktatur föll 1991 upphörde statens monopol på media i Somalia. Sedan dess har mediesektorn utvecklats och diversifierats trots en extremt fientlig och instabil miljö. Klankultur spelar en viktig roll för hur nyheter och information hanteras. Journalister har svårt att ge en objektiv bevakning som respekterar en mångfald av åsikter.
Amun Abdullahi blev 49 år gammal.
Foto: Sveriges Radio