Tidningsredaktör brutalt nedslagen

Oidentifierade män slog honom medvetslös i staden Jaffna. Han vårdas nu för allvarliga huvudskador.

– Vi kräver en snabb och grundlig utredning av detta hemska brott. Gärningsmännens brutala våld visar tydligt att de inte avsett för Kuhanathan att överleva. Bekämpning av straffrihet är första steget mot förutsättningarna för oberoende och pluralistisk journalistik, säger Reportrar utan gränser.

Kuhanathan anfölls nära sitt hem på kvällen av flera män med järnstänger som väntat på honom. Efter attacken skickades han snabbt till sjukhuset i Jaffna och lades i respirator på en intensivvårdsavdelning. Hans doktorer kan besluta att han ska skickas vidare till ett sjukhus i huvudstaden eftersom tillståndet fortfarande är kritiskt.

– Denna attack får inte tillåtas inleda en ny våg av våld mot journalister. Fysiska angrepp har minskat under det senaste året, delvis för att så många journalister befinner sig i exil, men vi påminner myndigheterna om att straffriheten fortsätter att uppmuntra brott, fortsätter pressfrihetsorganisationen.

Uthayan är en oppositionell tidning som försvarar Tamil-minoritetens intressen i Sri Lanka. Tidningen tenderar också att stötta partiet Tamil National Alliance som var mycket framgångsrika i Tamil-området när de lokala valen hölls den 23 juni. Fysiska angrepp på journalister har avtagit generellt i Sri Lanka sedan 2010, men hot och skrämseldåd fortsätter att vara vanliga. Ändå är Kuhanathan den andra journalisten från Uthayan som attackerats under de två senaste månaderna. Reportern S. Kavitharan anfölls av beväpnade män när han var på väg till jobbet den 28 maj. Det har skett fyra mord på journalister i Sri Lanka sedan 2008 med fastställd koppling till offrets arbete. Dessutom saknas den välkända serietecknaren Prageeth Eknaligoda sedan januari 2010. Inget av dessa fall har lösts, och fler än 50 journalister och pressfrihetsaktivister har flytt utomlands de senaste åren för att deras liv varit i fara. De juridiska myndigheterna bryr sig inte speciellt mycket om situationen.