Till regeringen: Utvisa inte Anwar Hossain!

Enligt Migrationsdomstolens dom har han inte kunnat visa att han är hotad i sitt hemland Bangladesh. På sin blogg har Anwar Hossain i artikel efter artikel beskrivit och belagt hur journalister i Bangladesh först anklagas för ett brott och därefter dödas under märkliga omständigheter av den paramilitära styrkan RAB. Hans analys får stöd i UDs rapport från landet. Migrationsdomstolen negligerar såväl UDs uppfattning som Anwar Hossains redogörelse. Anwar Hossain har anklagats för mord vid två tillfällen. Mord som begåtts i Bangladesh, medan Anwar Hossain bevisligen befunnit sig i Sverige. Just detta tar Migrationsdomstolen till intäkt på att han inte (!) kommer att skadas vid en eventuell hemresa.

Att Migrationsdomstolens jurister får hyckla denna okunskap om förhållandena i Bangladesh är upprörande. För det som Anwar Hossain beskriver bekräftas av Amnesty, Human rights watch, Reportrar utan gränser samt det svenska Utrikesdepartementet.  Så sent som den 24 augusti i år gick Amnesty ut och krävde att myndigheterna i Bangladesh måste stoppa de utomrättsliga morden som utförs av en specialstyrka inom polisen. Anwar Hossain har studerat vid journalisthögskolan i Stockholm och har arbetat med sin blogg. Anwar Hossain har bott i Sverige i åtta år, ett land som varit hans tillfälliga fristad. Nu hotar samma land att utvisa honom till något som kan bli hans död.

Axel Andén, chefredaktör Medievärlden Jesper Bengtsson, ordförande Reportrar utan gränser Johan Edström, JMK-student Jonathan Falck, chefredaktör GP Helena Giertta, chefredaktör Journalisten Ulrika Knutson, ordförande Publicistklubben Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet