FN:s generalförsamling beslutade i slutet av förra året att ge uppmärksamhet till journalisters utsatthet genom instiftandet av en speciell dag, den 2 november. Datumet valdes eftersom det var dödsdagen för de franska radiojournalisterna Ghislaine Dupont och Claude Verlon som mördades i Mali.
I mer än 90 procent av alla övergrepp mot journalister blir aldrig lösta och därför blir ingen straffad. Reportrar utan gränser uppmärksammar dagen genom att lansera en sajt där det går att kontakta de ansvariga för tio av de övergrepp som skett.
– Vi får aldrig överge de journalister som utsätts för brott, inte ens efter deras död. De tio fall av straffrihet som vi fokuserar är exempel på den bottenlösa inkompentens, eller på medveten underlåtenhet att utreda, som finns hos många av världens regimer, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.
Under det senaste decenniet har omkring 800 journalister har dödats i samband med sitt arbete. Det dödligaste året, till följd av den svåra konflikten i Syrien, var 2012 då 88 journalister förlorade livet. Under 2013 ökade siffrorna för fysiska attacker och hot mot journalister. Hittills, under 2014, har 56 journalister dödats.
Besök Reportrar utan gränsers kampanjsajt på http://fightimpunity.org/en/ och twittra med hashtaggen #FightImpunity