I dag, den 7 januari, är det tio år sedan terrorattacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Tolv personer mördades – journalister, satirtecknare och andra medarbetare som försvarade yttrandefriheten. Bland offren fanns ikoniska tecknare som Charb, Cabu och Wolinski, vars mod att utmana makt och extremism blev ett hot för de intoleranta.
– Det var en avskyvärd attack mot en tidning, mot yttrandefriheten och hela den demokratiska världen. Två bröder, jihadister, rättfärdigade sitt illdåd med att tidningen hade publicerat karikatyrer av profeten Muhammed. Med denna påstådda religiösa ”kränkning” som motiv valde de att med våld tysta dem som inte tyckte som de själva. Det är extremismens vidriga väg, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.
I dag, på årsdagen, ger Charlie Hebdo ut ett specialnummer där man presenterar vinnaren i en karikatyrtävling som går ut på att förolämpa en valfri gud. En av tecknarna frågar sig om det är okej att rita en bild av en satirtecknare som gör en bild av profeten Muhammed.
Svensk översättning av Charlie Hebdo gavs ut
Strax efter dådet för tio år sedan samarbetade Reportrar utan gränser Sverige med översättaren Maja Thrane och gav ut en svensk översättning av nummer 1177. Det var det nummer som publicerades samma dag som attacken. För vissa skavde detta eftersom satiren ansågs för grov. Dåvarande ordföranden Jonathan Lundqvist uppmanade då svenska medier att publicera de satiriska teckningarna som en solidaritetshandling och varnade för risken för självcensur.
Attentatet fick stora konsekvenser. Frankrike införde nya antiterrorlagar. Många nyhetsredaktioner skärpte sina säkerhetsrutiner, och beväpnad bevakning infördes för flera journalister och tidningshus. Det utlöste även en global debatt om yttrandefrihetens gränser, särskilt i relation till religion och satir. Samtidigt protesterade miljontals människor världen över mot dådet och gav sitt stöd till tidningen. Sloganen ”Je suis Charlie” (”Jag är Charlie”) blev en global symbol för yttrandefrihet och demokrati.
Pressfriheten hotad
Tio år efter attacken kan vi konstatera att läget för pressfriheten blivit allt sämre och demokratin backar. För tio år sedan visade Reportrar utan gränser pressfrihetsindex att pressfriheten var bra i 25 länder i världen. I vårt senaste index bedömer vi att pressfriheten är bra i endast åtta länder. Tittar man i botten finns en liknande utveckling. För tio år sedan bedömde vi att pressfriheten var mycket allvarligt hotade i 19 länder. I dag är motsvarande siffra 36.
Attacker, hot och hat mot journalister och medier sker över hela världen. Hotet mot yttrandefriheten från militanta jihadister, fascister och kommunister kvarstår. På sociala medieplattformar som X frodas hatet. Från politiskt håll övervägs initiativ för att införa blasfemilagstiftningar. Därför måste vi fortsätta stå upp för det fria ordet – det är grunden för alla fria samhällen.