Tom stol för Dawit Isaak

– Dawit Isaak hade varit hedersgäst om han hade kunnat närvara, säger Ola Larsmo PEN-klubbens ordförande.

Den tomma stolen är en kulturell företeelse med långa anor. Den står som symbol för någon som borde ha varit där. Den tomma stolen på scenen är skapad av konstnären Liv Due. ”Med dramatik, musik, tal och texter av författare som förföljts och fängslats genom åren högtidlighåller Svenska PEN 50 år av internationell kamp för hotande författare och för det fria ordet”, står det på inbjudan till det evenemang som kommer hållas på Dramatens lilla scen måndagen den 15 november kl. 19.

– Om det inte vore för att orsaken är så tragisk vore det hela något positivt. De över 200 000 namnunderskrifterna som tidningarna lyckats samla in är något helt unikt i Sverige och visar på vilket fantastiskt stöd för Dawit Isaak och yttrandefrihetsfrågor som faktiskt finns, säger Larsmo.

Dawit Isaak har suttit fängslad av Eritreanska staten i över nio år.

– Situationen för Dawit Isaak verkar varken förbättrats eller försämrats. Men Eritrea som land blir mer och mer isolerat och det enda sätt som Eritreas myndigheter kan bryta den trenden på är att frige fångar som Dawit, säger Ola Larsmo.