Trakasserier mot oberoende TV-kanal

– Vi är väldigt bekymrade över Puls TV:s framtid, och vi fruktar att det här är början på en negativ trend i regionen Azov, säger Reportrar utan gränser. – Detta är ett skolexempel på hur man tystar oberoende medier. Vi kräver att detta slutar omedelbart, så TV-stationen kan gå tillbaka till sin normala verksamhet. Chefen för TV-stationen, Alexei Sklyarov, har sagt till Reportrar utan gränser att trakasserierna började i mitten av februari, direkt efter att det offentliggjorts att han skulle leda Voters Leauge, en frivilligorganisation som skapades efter demonstrationerna i december. Hans uppgift är att övervaka att allt går rätt till i valet.

Dagen efter offentliggörandet var Puls TV plötsligt föremål för flera inspektioner. Den första var ett klagomål från en okänd person med efternamnet Galchuck, som hävdade att stationens utrustning hade en ”negativ effekt” på hälsan hos dem som bor nära stationen. Chefen för den federala kommunikationsbyrån Roskomnadzor begärde omedelbart en inspektion av byggnaden, och sa åt Puls TV att visa ett antal dokument. Två andra inspektioner genomfördes samma dag av brandmän som hade en order på att riva byggnaden. Puls TV har haft samma lokaler i 22 år, men nu vägrar plötsligt byggnadens ägare att förnya hyresavtalet. Sklyarov har sagt att allt detta måste ha att göra med hans medverkan i Voters Leauge.

Trakasserierna kommer samtidigt som det är fortsatt spänt efter valet, med stora demonstrationer som följd. Efter att först ha försökt ignorera situationen, har myndigheterna nu istället valt att reagera med aggressivitet mot kritiken. En annan händelse är att Andrei Kolomisky, en journalist i staden Viborg, åtalades den 26 mars för ”anstiftan till terrorism och hat” för att ha publicerat en manipulerad video av premiärminister Vladimir Putin på sin blogg. Videon är en parodi på det tal Vladimir Putin gav den 4 december. I filmen uppmanar Putin väljarna att rösta på hans parti på grund av dess ”tomma löften” och att ”fattigdomen har en stark tillväxt.” Kolomisky riskerar fem års fängelse.