Tre män dömda för mordet på journalisten Chauncey Bailey

Yusuf Bey IV, före detta chef för Your Black Muslim Bakery i Oakland, och hans kompanjon, Antoine Mackey, dömdes av en domstol i Oakland den 26 augusti efter att en jury tidigare dömt dem för att ha beordrat en tredje man att utföra mordet.

Journalisterna från Chauncey Bailey Project rapporterade att vittnesmålet från den tredje mannen, Devaughndre Broussard, var övertygande i fallet mot Yusuf Bey IV och Antoine Mackey. Han dömdes till 25 års fängelse i utbyte mot ett erkännande.

– Han var journalist i hjärtat, sade Chauncey Baileys före detta fru Robin Hardin-Bailey till Chauncey Bailey Project.

– Jag förlåter er för att den Chauncey Bailey jag kände, den Chauncey Bailey som kom hit för att rätta felen, för att ge folket utan röst en chans att få sina historier berättade, jag tror att han också skulle ha förlåtit er, sade Robin Hardin-Bailey till Yusuf Bey IV och Antoine Mackey.

Yusuf Bey IV, som också dömdes för två andra mord, gjorde ett uttalande där han insisterade på sin oskuld och påstod att åtalen mot honom var politiskt motiverade. Antoine Mackey kommenterade inte domen. Chauncey Bailey sköts till döds på en gata i Oakland den 2 augusti 2007 medan han undersökte oegentligheter i nätverket omkring Your Black Muslim Bakery.

Devaughndre Broussard som erkänt att han skjutit journalisten berättade i sitt vittnesmål att Antoine Mackey övertalade honom att göra det på order av Yusuf Bey IV.

– Det tog över fyra år för sanningen om mordet att komma fram i en domstol, en period som är längre än vad som är rimligt trots att konstitutionen garanterar rättvisa inom en rimlig tid. Chauncey Bailey fick betala med sitt liv för att utföra sitt jobb som journalist. Vi hedrar hans minne och värdigheten hos hans släktingar, säger Reportrar utan gränser.

– Domen ursäktar inte de många försök att hindra rättvisan som uppkommit under fallets gång, inklusive polisen i Oakland som försökt stoppa information om fallet från att komma ut.