Tunisien: RSF fördömer polisvåld mot nio journalister som rapporterade från gatuprotest

Reportrar utan gränser (RSF) fördömer det polisvåld som nio journalister som rapporterade från en demonstration i Tunis den första september utsattes för.  Detta var den första gatuprotesten sedan 25:e juli då myndigheterna deklarerade undantagstillstånd i Tunisien. Myndigheterna måste respektera journalisternas arbete, menar RSF.

Det målinriktade våldet förhindrade journalisterna från att rapportera från en demonstration sammankallad av Manech Msalmine (”We won´t let go”), en rörelse som kräver att sanningen ska komma fram om de politiskt motiverade morden på Chokri Belaïd och Mohamed Brahmi, två ledare på vänsterkanten som blev nedskjutna med några månaders mellanrum 2013.

Aymen Touihri, en fotograf på den undersökande journalistiska websidan Inkyfada, frilansfotograferna NoureddineAhmedoch Ahmed Zarrouki och reportern Yosra ChikhaouiHakaek Online, frilansreportrarna Intissar Kssaraoch Ali Bouchoucha och redaktören för websidan Kashf MediaKhaoula Boukrim och Saber Ayari, en reporter för websidan Tounes Tatahara (Tunifact) är några av de journalister som polisen grep under protesterna utanför en teatern på Habib Bourguiba Avenue i centrala Tunis.

Ghaya Ben Mbarek, en reporter som försökt filma demonstrationen för mediabolagen Meshkaloch Nawaat, skadades efter att ha blivit tillfrågad att visa sin presslegitimation.

–Jag blev förolämpad och polismannen slog mig på bröstet och i magen och knuffade mig våldsamt, berättar Ghaya för RSF.

–När jag låg på marken såg jag en polisman attackera en demonstrant. Jag hade inte tid att filma eftersom en annan polisman kom emot mig och kastade upp mig i luften. Jag ramlade på marken igen, och skadade ryggen.

Ali Bouchoucha berättar att alla journalister var noggranna med att identifiera sig som pressmedlemmar och stod vid sidan av både demonstranter och poliser, för att kunna följa hela demonstrationen på avstånd.

–Polisvåldet är oacceptabelt och Tunisiens undantagstillstånd legitimerar inte begränsningar i pressfriheten,  säger Souhaeib Khayati, chef för RSF i Nordafrika.

–Journalistiska rapporter är den enda källan till trovärdig information om hur läget i landet egentligen är. Det är en garanti för att säkerställa genomförandet av en riktig demokratisk process.

Den 25:e juli, efter nästan två års konstitutionell kris i Tunisien, upplöste president Kais Saied parlamentet, sparkade premiärministern och deklarerade en månads undantagstillstånd. Den har förlängts på grund av att ingen ny premiärminister har utsetts och inte heller någon ordning för att återvända till legala principer har utlysts.

Tunisien

Tunisien är rankat som land nummer 73 av 180 i RSFs pressfrihetsindex