Journalister som bevakar protestvågen i Turkiet misshandlas, beskjuts med gummikulor och grips. Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar regeringen att omedelbart sätta stopp för attackerna mot journalister.
Uppdatering den 28 mars: Den tredje journalisten som greps i Izmir den 24 mars, den frilansande fotojournalisten Murat Kocabaş, släpptes den 28 mars. Även om alla sju journalister nu har släppts fria riskerar de fortfarande att åtalas enligt lagen om offentliga demonstrationer och kan få upp till tre års fängelse. Dessutom fortsätter polisoperationer riktade mot journalister: Mark Lowen, journalist på British Broadcasting Corporation (BBC), utvisades från landet den 27 mars. Samma dag greps den svenske journalisten Joakim Medin från Dagens ETC när han anlände till Turkiet, dit han hade kommit för att bevaka protesterna. Den 28 mars var det Nisa Sude Demirel, reporter på den vänsterorienterade turkiska dagstidningen Evrensel (”Universal”), som greps klockan 06.00 i sitt hem. Hon hade bevakat studentdemonstrationer och protester på Saraçhanetorget och skickades till antiterroristenheten vid Istanbuls polismyndighet.
Sedan president Erdoğans främsta rival, Istanbuls borgmästare Ekrem İmamoğlu greps, har landsomfattande protester skakat Turkiet. I samband med rapporteringen från demonstrationerna har det skett omfattande kränkningar av pressfriheten. Enligt RSF:s uppgifter har tio journalister utsatts för fysiska angrepp av polisen, minst fem arresterats och dussintals andra varit måltavlor för tårgas eller gummikulor.
–Vi fördömer i de starkaste ordalag det våldsamma ingripandet mot media som bevakar protesterna i Turkiet. Dessa attacker och inskränkningar av pressfriheten måste upphöra omedelbart och alla som är ansvariga för detta våld måste identifieras och ställas inför rätta. Vi kräver att de fängslade journalisterna friges och uppmanar inrikesminister Ali Yerlikaya att vidta åtgärder för att säkerställa att ordningsmakten respekterar befolkningens rätt till information, säger Erol Onderoglu, RSF:s representant i Turkiet
Journalister gripna
Den 24 mars omkring klockan 06.00 greps minst fyra journalister – däribland AFP:s fotojournalist Yasin Akgul, fotojournalisten Bülent Kılıç, Now Haber-reportern Ali Onur Tosun och frilansjournalisten Zeynep Kuray – i sina hem och fördes till Istanbuls polismyndighet för att förhöras. Samma dag greps den frilansande fotojournalisten Murat Kocabaş i staden Izmir när han bevakade de pågående demonstrationerna. Han hålls fortfarande kvar på Izmirpolisens antiterrorenhet.
Journalister måltavlor för polisvåld
Sedan den 19 mars har minst tio journalister attackerats fysiskt av säkerhetsstyrkor. Natten till den 23 mars blev journalisterna Ebru Celik och Deniz Gungor från tidningen BirGün och Murat Sengul från Anadolu Agency svårt misshandlade av kravallpolis som slog dem med batonger och sparkade dem. Dussintals mediearbetare, som Eylül Deniz Yasar från kanalen Ilke TV och fotojournalisten Kemal Aslan, besköts med gummikulor och tårgas när de bevakade en demonstration framför Istanbuls borgmästares huvudkontor samt studentprotester framför Istanbuluniversitetet Beyazit.
Natten till den 21 mars utsattes Yasin Akgul från AFP, Hakan Akgun från Anadolu Agency och Dilara Senkaya från Reuters för polisvåld när de bevakade polisens ingripande mot unga demonstranter i närheten av Sarachane Park. Dilara Senkaya fick ett slag i huvudet och Hakan Akgun fick föras till sjukhus med en bruten näsa. Ali Dinc, från nyhetssajten Bianet, attackerades när han bevakade ett studentmöte utanför Istanbul Universitys campus. ”Vi var fyra journalister och de trängde in oss i ett hörn i Sarachane Park. Eftersom jag hade min mask på mig påverkades jag inte av tårgasen, men de började slå oss trots att vi höll upp våra kameror för att visa att vi var journalister. Vi var helt klart måltavlor av det skälet. Jag har skador på benen och ryggen”, säger han till RSF.
RTÜK:s hot och sanktioner
Även Turkiets högsta råd för radio och tv (RTÜK) har slagit ner på mediernas bevakning av protesterna och hotat tv-kanaler som kritiserar regeringen och rättsväsendet. Den 23 mars utfärdade RTÜK:s ordförande Abubekir Şahin en ”sista varning” till regeringskritiska nationella tv-bolag och hotade dem med dryga böter och indragen licens om de fortsatte att rapportera live från protestplatser eller sände program som kritiserade regeringen.
Rådet har tidigare sanktionerat Now TV, Tele1, Halk TV och SZC TV den 20 mars och beordrat dem att betala böter motsvarande tre procent av sina reklamintäkter från föregående månad på grund av program och rapporter som var kritiska till gripandet av Ekrem İmamoğlu. Sändningarna från SZC och Halk TV avbröts vid tre tillfällen.
Under de två första dagarna av protesterna drabbades journalister och civilsamhällesaktörer baserade i Istanbul av strypt bandbredd. Den långsammare internetuppkopplingen kom enligt uppgift på begäran av presidentens kansli. Tjänster på plattformar som Instagram, Facebook och WhatsApp var särskilt drabbade av störningar.
Turkiet har plats 158 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex.