Turkiet rensas på fria medier

erdogan.png

Situationen för journalister i Turkiet har ytterligare försvårats kraftigt under och efter den misslyckade kuppen mot den turkiska regeringen på torsdagen i förra veckan. Under kuppen hotades journalister vid TRT och Doğan med vapen och tvingades evakuera sina arbetsplatser.

Efter att kuppen slagits ner har hoten istället kommit från den turkiska regeringsmakten. Mer än ett dussin mediesajter, inklusive ABCGazete, Gazeteport, Can Erzincan, Özgür Düsünce, Haberdar, Karsi, Gri Hat, Aktif Haber, Samanyolu Haber, Meydan och Rota Haber, har blockerats – utan att ett beslut fattats i domstol. Även Facebook, Twitter och Youtube rapporteras ha påverkats.

– Erdoğan använder demokrati som ett argument för att avskaffa demokratin, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser. Kritik mot regeringens politik, eller till och med stöd för Gülan-rörelsen, kan inte ses som delaktighet i kuppen. Den turkiska regeringen tycks bredda användningen av förtals-, spionage- och terroranklagelser på ett sådant sätt att det i praktiken leder till att alla opposition blir omöjlig.

Även svenska journalister har rapporterat om hot.

På torsdagen meddelade den turkiska regeringen att det utlysa undantagstillståndet innebär att man inte längre kommer att följa Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

– Att upphäva Europakonventionen är ett oerhört drastiskt beslut som centraliserar en enorm makt i händerna på en ledare som, med all önskvärd tydlighet, har visat att han inte respekterar pressfrihet, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser. Mer eller mindre sanktionerade hot och attacker mot oberoende journalister har pågått under en lång tid i Turkiet. Att Erdoğan nu kan gå runt Europakonventionen innebär att inte ens dess garantier för pressfrihet och rättssäkerhet kan skydda journalisterna. Det finns inget skäl att tro att Erdoğan inte kommer att ta tillfället i akt och göra sig av med många av sina värsta kritiker.

Turkiet har under flera år fallit på Reportrar utan gränsers årliga Pressfrihetsindex. Landet återfinns på plats 151 av 180 länder.