Turkiet : Reportrar utan gränser kräver rättvisa för Hrant Dink!

Inför 14 års-dagen av mordet på den turkisk-armeniska journalisten och författaren Hrant Dink uppmanade Reportrar utan gränser de turkiska myndigheterna att identifiera alla inblandade och ställa dem inför rätta.
 
Hrant Dink, grundare av och redaktör för den turkisk-armeniska tvåspråkiga tidningen Agos, Dink, sköts till döds på gatan utanför tidningens huvudkontor i Istanbul den 19 januari 2007. Mordet satte djupa spår i det turkiska samhället eftersom Dink var en ledande förespråkare för Turkiets demokratisering och för en försoning mellan turkar och armenier.
 
Den 22 januari hålls de sista utfrågningarna av fyra personer som anklagas för inblandning i mordet, före detta chefen för polisens underrättelsetjänst Ramazan Akyürek, före detta sektionschef för underrättelsetjänsten Ali Fuat Yilmazer, Muharrem Demirkale, medlem av gendarmeriet och journalisten Ercan Gün. Efter utfrågningarna fastställer domstolen ett datum för domen.
 
I början av januari beordrade domstolen arresteringen av tre yngre officerare i gendarmeriet – Veysel Sahin, Volkan Sahin och Okan Simsek – för ”att de inte varnade sina överordnade när de kände till förberedelserna om attacken mot Hrant Dink. ”
Under de senaste 14 åren har totalt 76 personer anklagats för inblandning i mordet på Dink. En serie rättegångar har hållits utan att man kommit fram till en tillfredsställande slutsats. Det beror i hög grad på att länkarna mellan Ogün Samast, som bara var 17 år när han sköt Hrant Dink till döds, och tjänstemän inom polisen och Turkiets nationella underrättelseorganisation (MİT) har visat sig vara mycket komplexa och utsatta för politisk manipulation.
 
Vissa högre militär- och underrättelsetjänstemän har uteslutits från den rättsliga utredningen. De rättsliga myndigheterna har också beslutat att skona 26 personer som betraktades som ansvariga för en förtals- och hatkampanj mot Dink. Dinks advokat Hakan Bakircioglu tog beslutet till Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna 2019. Det är andra gången domstolen har uppmanats att meddela ett beslut i samband med mordet. I september 2010 beordrade den Turkiet att betala 133 000 euro i ersättning för att ha underlåtit att skydda Dink och för att ha brutit mot hans rätt till yttrandefrihet.
 
– De turkiska rättsliga myndigheterna förbereder sig för att meddela en dom även om mycket fortfarande är oklart, säger Erol Önderoglu, RSFs representant i Turkiet.
– Det kommer att vara omöjligt att skipa den rättvisa vi alla är skyldiga denna journalist och fredsivrare om inte alla de som på ett eller annat sätt var inblandade i hans eliminering identifieras, prövas och straffas.
 
Dödsskotten mot Dink var ett av de senaste morden på en journalist i Turkiet. Rättegångarna mot de som mördat två journalister i början av 1990-talet, Musa Anterin 1992 och Ugur Mumcuin 1993, fortsätter i Ankara i frånvaro av förövarna och anstiftarna. Utfrågningen i Anter-rättegången ägde rum den 20 januari och i maj i Mumcu-rättegången.
 
Turkiet rankas som 154:e av 180 länder i RSF:s World Press Freedom Index 2020