På morgonen den 10 april greps de undersökande journalisterna Timur Soykan och Murat Ağırel i sina hem, men har nu släppts. Flera journalister har frihetsberövats sedan den 19 mars då massprotesterna mot president Recep Tayyip Erdoğan bröt ut.
Journalisterna Timur Soykan och Murat Ağırel greps i gryningen, men släpptes strax före midnatt den 10 april. Deras pass och journalistutrustning är beslagtagna och de måste inställa sig på en polisstation tre gånger i veckan i väntan på rättegång.
Sedan Istanbuls borgmästare Ekrem İmamoğlu greps den 19 mars skakas Turkiet av massprotester. Borgmästaren är den största politiska rivalen till president Recep Tayyip Erdoğan. Sedan den 19 mars har förutom Timur Soykan och Murat Ağırel, minst tio journalister frihetsberövats. Joakim Medin, som skriver för svenska Dagens ETC, är frihetsberövad sedan den 27 mars.
– Vi vet alla vad de senaste tidens gripanden handlar om. Åklagarna i Turkiet beskyller journalister för samröre med terrororganisationer och ärekränkning. I andra länder kallar vi det granskning och rapportering. Regimen försöker desperat tysta nyheter om protesterna i landet. RSF kräver att världssamfundet agerar samt att den svenska regeringen ökar pressen på Turkiet och kräver Joakim Medins frigivning, säger Erik Larsson, ordförande, Reportrar utan gränser Sverige.
Timur Soykan, grävande journalist och kolumnist på den oberoende dagstidningen BirGün, och Murat Ağırel från tidningen Cumhuriyet, är välkända journalister i Turkiet. I debattprogrammet Onlar TV på Youtube har de nyligen tagit upp påstådda oegentligheter i utredningen mot Istanbuls fängslade borgmästare Ekrem İmamoğlu. Åklagaren i Istanbul anklagar de bådea journalisterna för ”utpressning” och ”förolämpning”.
–Timur Soykan och Murat Ağırel måste släppas omedelbart. De är utsatta för vedergällning för att ha gjort sitt jobb som journalister. De har ställt legitima frågor om rättssäkerheten i ett fall som skakar landet. Nyhetsjournalister får aldrig straffas för att de gör sitt jobb och informerar allmänheten, säger Erol Önderoglu, RSF:s representant i Turkiet.
Turkiet har plats 158 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex.
Bild: RSF