Turkisk journalist skjuten till döds

Den turkiska journalisten Güngör Arslan sköts utanför sin redaktion i staden Izmit i nordvästra Turkiet lördag den 19 februari och avled senare på sjukhus, rapporterar turkiska medier. Reportrar utan gränser fördömer mordet och kräver att de ansvariga ställs till svars.

Reportrar utan gränsers representant i Turkiet, Erol Önderoglu säger att Güngör Arslan granskat korruption. Det är därför viktigt att polis och åklagare inte utesluter att han mördats på grund av sitt arbete.

Güngör Arslan jobbade på dagstidningen Ses Kocaeli och har i flera granskande artiklar rapporterat om hur stadens borgmästare tilldelat kommunala kontrakt till personer som står nära det regerande AKP-partiet, som också borgmästaren är medlem av. Polisen ska ha gripit en misstänkt.

För ett år sedan mördades journalisten Hazim Özsu av en lyssnare om sade sig inte gilla journalistens rapportering.

– Situationen för journalister i Turkiet har länge varit svår, bland de tuffaste i Europa, och nu ser vi åter hur turkiska journalister mördas. Det är oerhört viktigt att rättsväsendet tar detta på allvar och så snart det går ställer de ansvariga inför rätta, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Turkiet rankas på plats 135 av 180 i reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex.

Bild: Skärmdump från nyhetssajten Ses Kocaeli