Turkisk rättegång slutar med fängelsestraff för 25 journalister

screen_shot_2018-03-09_at_13.25.53.png

– Vi fördömer resultatet av rättegången. Det handlar om politisk despotism och inte om rättvisa. Domen har visar, med all tydlighet, att det inte längre går att beskriva Turkiet som en rättsstat, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Nio journalister – Ahmet Memiş, Ali Akkuş, Orhan Kuloğlu, Mustafa Erkan Acar, Oguz Usluer, Davut Aydın, Ufuk Şanlı, Yetkin Yıldız och Cuma Ulus – dömdes till sju år och tre månader i fängelse för att ha varit ”medlemmar i en terrororganisation”.

Fjorton ytterligare journalister dömdes till sex år och tre månader i fängelse efter samma åtalspunkt. De fjorton är Cihan Acar, Bünyamin Köseli, İbrahim Balta, Bayram Kaya, Cemal Azmi Kalyoncu, Habip Güler, Büşra Erdal, Mutlu Çölgeçen, Ünal Tanık, Yakup Çetin, Seyid Kılıç, Hüseyin Aydın, Abdullah Kılıç och Gökçe Fırat Çulhaoğlu.

Atilla Tas, kolumnist för dagstidningen Meydan, dömdes till strax över tre år i fängelse för att ha ”stöttat en terrororganisation utan att ha varit medlem”. Murat Aksoy dömdes till två års fängelse under samma rubrik.

De flesta av journalisterna har redan suttit häktade i mer än 18 månader. Den enda journalist som frikändes helt var Mutherem Tanik.

Turkiet återfinns på plats 155 av 180 länder i Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex. Runt 150 medier har stängts ner under landets undantagstillstånd. Turkiet är nu det land i världen som fängslar flest professionella journalister.