Turkiska domstolen frikände inte författaren Yalçin Küçük

Küçük, som hållits i förvar sedan den 6 mars 2011, står också inför ett möjligt livstidsstraff i den pågående rättegången rörande Ergenekon-affären.

– Det är beklagligt att den turkiska domstolen beslutar att hålla kvar vissa av de åtalade i förvar, säger Reportrar utan gränser.

– Utfallet av rättegången är ingen framgång och Küçük är den som får betala för det juridiska slarvet. Vi upprepar vårt krav på att alla anklagelser och åtal mot journalisterna ska dras tillbaka.

I rättegångens inledningsskede meddelade domaren Mehmet Ekinci att Istanbuls direktorat för säkerhet hade svarat på en förfrågan om en video som polisen hade gjort. Videon visar polisens razzia mot Oda TV:s kontor i Beyoglu-distriktet i Istanbul, februari 2011. Av säkerhetsskäl, enligt polisen, så innehåller videon inget ljud för att de som syns på filmen inte ska kunna identifieras.

De 13 åtalade i Oda TV-rättegången åtalas för att bidra till den påstådda Ergenekon-konspirationen genom artiklar som publicerats på Oda TV:s hemsida och i böcker.

Turkiska myndigheter säger att Ergenekon var en nationalistisk sekulär och illegal organisation som planerade att ta över makten från den turkiska regeringen.

Under förhöret den 20 mars kritiserade Küçük de grundlösa anklagelserna om att han vid ett flertal gånger ska ha besökt redaktören för Oda TV, Baris Pehlivan, för att få instruktioner. När CNN Türk intervjuade honom för programmet Oradaydim strax innan häktningen, uppgav han att han träffat Pehlivan endast vid ett tillfälle.

– I politiska fall som detta så vet de åtalade inte vad deras egentliga brott består i och anklagelserna förföljer dem för resten av livet.  Inte ens poeten Nazim Hikmet eller Tuncay Özkan vet vad de egentligen anklagas efter år i fängsligt förvar, säger Küçük.

En av de två journalisterna, ägaren av Oda tv, Soner Yalçin fick äntligen villkorlig frigivning den 27 december, efter 22 månader i förvar. Han satt i fängelset Silivri, 60 km nordväst om Isanbul.

Idag är han fortfarande under juridisk uppsyn. De andra journalisterna, Neder Sener, Ahmet Sik, Muhammet Sait Cakir, Coskun Musluk, Müyesser Ugur, Dogan Yurdakul, Baris Pehlivan och Baris Terkoglu är idag frigivna, som innan dess suttit åtminstone några månader i förvar. Som ett tecken på solidaritet, närvarade de ovanstående vid veckans förhör som inleddes mot de två åtalade som fortfarande är häktade.

Andra journalister och representanter från organisationer som försvarar journalister närvarade vid rättegångsförhandlingar. De åtalade återvände till Silivri-fängelset och nästa förhör ska äga rum den 13 juni.