Amadou Vamoulké, före detta chef för nationella Radio och TV bolaget CRTV, har suttit häktad 2 000 dagar utan att ha blivit dömd. Kameruns behandling av Vamoulké strider mot de mest grundläggande principerna för rättvisa och mänsklig värdighet, enligt Reportrar utan gränser (RSF).
Rättegången har skjutits upp 90 gånger och är en del av anti-korruptionskampanjen Operation Sparrowhawk, som de kamerunska myndigheterna inledde 2006. Kritiker har ofta anklagat myndigheterna för att utnyttja Sparrowhawk att bli av med obekväma personer.
Bortsett från behandlingen av journalister i Eritrea, där Dawit Isaak suttit fängslad i 20 år utan rättegång, slår häktningen av Vamoulké alla rekord vad gäller längden på frihetsberövandet av en afrikansk journalist utan att ha blivit dömd. Vamoulké har sutti häktad i mer än fem och ett halvt år.
Vamoulké greps den 29 juli 2016. Han är anklagad för missbruk av offentliga medel under sin tid som generaldirektör för Cameroon Radio Television (CRTV). Det saknas bevis för anklagelserna och åklagaren har inte kunnat presentera några vittnen.
I ett brev den 29 december till premiärministerns kansli, uppmanade Vamoulkés franska och kamerunska advokater myndigheterna att befria honom och därmed följa de beslut som FN:s arbetsgrupp för godtycklig internering utfärdade den 12 juli 2020. Enligt FN-beslutet finns det ingen rättslig grund för att frihetsberöva Vamoulké. Arbetsgruppen anser också att Vamoulké har blivit allvarligt kränkt då rättegången skjutits upp otaliga gånger, och att frihetsberövandet är godtyckligt.
– Tvåtusen dagar i fängelse och en rättegång som skjutits upp 90 gånger. Tanken svindlar, att en journalist förlorat fem och ett halvt år av sitt liv på grund av ett olagligt frihetsberövande. Vi vädjar till de kamerunska myndigheter att avsluta denna rättsliga förföljelse som slår alla rekord, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.
I sitt beslut uttryckte FN:s arbetsgrupp också oro över Vamoulké hälsa. Han blir 72 år nästa månad och lider av en svår sjukdom. Han har inte fått göra de tester och genomgå de behandlingar som krävs för att bota sjukdomen. På grund av överbefolkningen i fängelset är det också stor risk att han blir smittad av covid-19.
Kamerun återfinns på plats 135 av 180 länder i RSF:s internationella pressfrihetsindex 2021.