TV-direktör mördad i Somalia

De uppgifterna lämnar Reportrar utan gränsers samarbetsorganisation i Somalia, the National Union of Somali Journalists (NUSOJ).

– Adbi är den förste journalisten som mördas i Somalia under 2012, det land i Afrika där flest människor inom mediabranschen mördas, säger Reportrar utan gränser.

– Våra tankar går till hans familj och hans medarbetare, som återigen får sörja en kollegas död. Han är den tredje direktören för Shabelle Media Network som mördats, efter Bashir Nur Gedi 2007 och Mukhtar Mohamed Hirabe 2009.

Reportrar utan gränser tillägger att våldet mot journalister i Somalia fortsätter, och det är tydligt att Abdi var ett uttänkt mål.

– Vi vill ha en seriös och opartisk utredning där man hittar hans mördare. Abdi mördades när han var på väg hem från sitt arbete. Vittnen säger att fem män med vapen sköt ner honom utanför hans hem, troligen efter att ha förföljt honom från hans jobb. Radio Shabelle som är en del av Shabelle Media Network har under den senaste tiden tillsammans med en TV-station och en nyhetshemsida rapporterat om fall av korruption inom regeringen.

Abdu föddes 1982 i södra delen av Juba-regionen, och var pappa till tre barn. Han var förbundssekreterare för NUSOJ i Banadir (den region som Mogadishu ligger i)och hade jobbat för Radio Shabelle i tre år, innan han tog över som direktör för Shabelle Media den 20 oktober 2011. Radio Shabelle är Somalias mest välkända privatägda radiostation, och den som är mest utsatt för våld. Radiostationen blev tilldelad Reportrar utan gränsers pressfrihetspris inom mediakategorin i december 2010.

Somalia är rankat på 164 plats av 179 länder i det årliga press frihetsindex som Reportrar utan gränser publicerade den 25 januari.

I sin årliga översyn rankade Reportrar utan gränser Mogadushu som en av världens 10 farligaste platser för journalister.