TV journalist dömd till 5 års fängelse i Vietnam

Le Trong Hung, en vietnamesisk journalist som ofta rapporterade om korruption för den oberoende TV-kanalen CHTV har dömts till fem års fängelse, anklagad för ”antistatlig propaganda”. Reportrar utan gränser, RSF, kräver att han omedelbart friges och insisterar på att hans dom upphävs.

Det tog en folktribunal i Hanoi mindre än två timmar att pröva Le Trong Hungs fall. Enligt regeringsvänliga medier dömdes han enligt artikel 117 i Vietnams strafflag, som kriminaliserar ”tillverkning, lagring, distribution eller spridning av information, dokument och annat material som motsätter sig den socialistiska republiken Vietnam.” Han dömdes också till fem års villkorlig dom efter avtjänat fängelsestraff. Hung arbetat de senaste fyra åren för Chen Hung Viet Nam TV, CHTV, en TV-kanal på sociala medier som han var en av grundarna till. Chen Hung Viet Nam TV betyder ”Vietnams Renässans TV.” Under pseudonymen Hung Gan rapporterade han ofta om fall av korruption och olaglig expropriation. Han tillhandahöll också juridisk information som syftade till att hjälpa offren.

Hung var godtyckligt fängslad i nio månader före rättegången. Han arresterades i sitt hem i Hanoi den 27 mars på order av den fruktade Cong an Nhan Dan, People’s Public Security Force. Han fick inte träffa sin advokat förrän den 22 november och hans fru förbjöds att närvara vid rättegången.

– Le Trong Hungs chockerande fängelsestraff på fem år vittnar ännu en gång om det vietnamesiska rättssystemets fullständiga brist på oberoende och hur domstolarna utför det styrande kommunistpartiets påbud, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Den nuvarande regeringen bryter skamlöst mot artikel 25 i den socialistiska republiken Vietnams konstitution, som tydligt förespråkar pressfrihet. Detta bottenlösa förakt för rättsstatsprincipen måste upphöra.

Hung är den andra medgrundaren av CHTV som fallit offer för den vietnamesiska regimens tillslag mot pressfriheten. Le Van Dung, en av CHTVs nyhetsankare, greps i juni förra året.  Enligt den årliga sammanfattningen av kränkande behandling och våld mot journalister, som RSF publicerade i december, är Vietnam världens tredje största fängelse för journalister och bloggare. För närvarande är 44 journalister fängslade för att ha försökt tillhandahålla oberoende nyheter och information.

Vietnam rankas på 175:e plats av 180 länder i RSF:s Internationella Pressfrihetsindex 2021

Foto på Lê Trong Hun : CHTV – RSF