Tv-reporter mördad i Pakistan

Pressfrihetsorganisationen uttrycker sin oro över de pakistanska journalisters säkerhet. Kidnappningen av en journalist den 7 maj i provinsen Peshawar och polisens attack på tre reportrar i samma provins den 11 maj, gör att situationen har förvärrats.

– Myndigheterna måste arbeta aktivt för att skydda journalister som utsätts för fysiska övergrepp, hot, kidnappningar och till och med mord, säger Reportrar utan gränser.

– Gul är den femte journalisten som mördats i Pakistan sedan början av året. Pakistan har varit världens dödligaste land de senaste två åren, med totalt tjugosex mördade journalister. Det är tid nog för regeringen att sätta stopp för blodbadet. Mord i Balochistan och kidnappningsförsök i Peshawar Gul kidnappades när han var på väg hem på kvällen den 18 maj, och hans kropp hittades nära Turbats största sjukhus nästa morgon.

Han har tidigare arbetat för Express News TV. Han var också sekreterare i Turbat Press Club. Balochistans journalistförbund utropade tre dagars sorg för Gul och Balochistans pressråd meddelade att protester ska organiseras om de ansvariga för mordet inte har identifierats innan den 1 juni. Mordet på Gul påminner om morden på Tariq Kamal och Murtaza Razvi, som hittades döda den maj och den 19 april i provinsen Sindh, flera dagar efter försvinnande.

Andra journalister som har mördats i år i Pakistan är Aurengzeb Tunio, den 10 maj i Sindh och Mukarram Khan Atif den 17 januari i Khyber Pakhtunkhwa. Den 7 maj försökte tre män att kidnappa journalisten Zahid Merokheli Peshawar. De misshandlade honom allvarligt och försökte band honom i deras pick-up, men efter att pick-upen krånglade så dumpade de honom vid sidan av vägen. Merokhel tror att kidnappningsförsöket beror på en artikel som han skrev för den 5 maj för den urdu-språkiga tidningen Nai Baat. Artiklen handlade om misstankar om statliga tjänstemän har varit inblandade i ett en fånge lyckats rymma från ett fängelse.

Polisens attack mot tre journalister Frilansjournalisten Sher ali Kha, kameramannen Siraj Ali, Geo News TV och reportern Shabbir Ahmed , Pakhtunkwa Times, blev attackerade av polisen när de försökte bevaka en demonstration i Charsadda den 11 maj. Polisen ville hindra från filma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Kha fick huvud- och handskador och var tvungen att behandlas på sjukhus i fyra dagar. Journalisterna anmälde händelsen den 14 maj, så snart som Kha skrevs ut från sjukhuset. Journalister har anordnat demonstrationer i Charsadda 19 maj och i Peshwar 21 maj för att protestera mot attacken.

Pakistan är rankat på plats 151 av 179 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2011-2012. Provinsen Balochistan klassas som en av världen 10 farligaste platserna för journalister enligt Reportrar utan gränser.