Arresteringsordern som utfärdades i slutet av mars mot Bassem Youssef, värd för CBC: s satiriska program El-Bernameg, belyser nedgången i informationsfriheten, ett av de egyptiska folkets viktigaste krav under 2011
Som svar på arresteringsordern gick Bassem Youssef till riksåklagarens kontor den 31 mars tillsammans med en skara anhängare, och han släpptes mot en borgensumma på 15 000 egyptiska pund efter att ha förhörts i fem timmar. Riksåklagaren anklagar honom för att vara kränkande och hånfull mot president Morsi i sitt program. Han är också anklagad för att kränka islam. Ytterligare en anklagelse riktade mot honom den 1 april för att han ska ha spridit rykten, falsk information och stört den allmänna ordningen. Shayma Abu El-Kir, som arbetar för pressfrihetsorganisationen Committee to Protect’s Mellanösternpolitik konsult utreds av åklagaren för att i en intervju ha försvarat Bassem Youssef.
Under de senaste dagarna har riksåklagaren också beslutat att tre reportrar som också är värdar för aktualitetsprogram, Lamis al-Hadidi, Amr Adib och Youssef al-Husseini, ska utredas för ”anstiftan till kaos.”
– Vi kräver att anklagelserna mot Bassem Youssef dras tillbaka och vi kräver också ett slut på alla grundlösa förhör och undersökningar mot journalister. Vi beklagar också det ständigt ökande antalet klagomål mot journalister sedan Mohamed Morsi blev president. Myndigheterna måste överge sin policy med att försöka skrämma nyhetsmedier till tystnad, säger Reportrar utan gränser i en kommentar.
Reportrar ser också med stor oro på det ökade våldet mot journalister, som följer efter månader av juridiska processer mot medieanställda.
Organisationen fördömer alla dessa förbrytelser och uppmanar myndigheterna vidta åtgärder för att garantera journalisternas säkerhet och tillåta dem att arbeta fritt.
Enligt Committee to Protect Journalists, så attackerades minst 14 medieanställda, vara en del av dem skadades, när de bevakade regeringskritiska protester utanför de muslimska brödraskapets högkvarter, i Kairo den 16 och 17 mars. Angriparna var beväpnade med knivar och kom i ett stort antal för att konfrontera demonstranterna. De identifierades senare av journalisterna som anhängare till muslimska brödraskapet. En del av journalisterna attackerade också av polismän.
Media City, en förort till Kairo där de viktigaste oberoende tv-stationerna är baserade, belägrades av islamister den 24 och 25 mars. De demonstrerade mot en partisk mediebevakningen av protesterna utanför de muslimska brödraskapets högkvarter, den 22 mars. Demonstranterna blockerade entrén till Media City och hindrade med våld journalister och gäster till tv-studior från att komma in på området. Ett antal demonstranter slog sönder fönstren till journalisters fordon för att kunna ge sig på dem. Några demonstranter tog sig också in på Media Citys område där de skanderade slogans och hotade och anklagade journalisterna för att vanhedra president Morsi.
Det här är andra gången som demonstranter invaderar Media City. Första gången det inträffade var den 17 december 2012.
Inrikesminister Mohamed Ibrahim anlände till Media City på kvällen den 24 mars och bad aktivisterna att avbryta protesterna. Men belägringen återupptogs den 25 mars fortsatte hela dagen tills dess att myndigheterna skickade in polisstyrkor. Senare på kvällen samma dag lämnade demonstranterna tillslut Media City, men lovade att fortsätta med protesterna mot egyptisk medier. Premiärministern Hisham Quandil kansli fördömde kort därefter i ett uttalande användandet av våld.
Incidenter kommer i en tid av starka spänningar. Den 9 mars attackerade och plundrade ett dussintal män den oberoende nyhetstidningen Al-Watan. Innan männen lämnade tidningen så satte de lokalerna i brand. En anställd säger att extrema islamister kan ligga bakom dådet, men uppgifterna är fortfarande obekräftade.