Två år av krig: Minst sju journalister dödade i Sudan

Det har gått två år sedan kriget mellan Sudans väpnade styrkor och Rapid Support Forces bröt ut. Minst sju journalister har dödats, en journalist saknas och omkring femton mediearbetare har frihetsberövats, varav två fortfarande sitter bakom lås och bom. Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar det internationella samfundet att omgående sätta press på de båda stridande parterna att skydda journalister.

– Både Sudans väpnade styrkor och Rapid Support Forces är skyldiga till övergrepp mot journalister, men ställs inte till svars. Armén måste omedelbart släppa reportern Hassan Hamed. Rapid Support Forces å sin sida måste frige journalisten Mamoun Hassan Hamid. Det internationella samfundet måste sätta press på de båda stridande parterna och deras allierade för att garantera att journalister kan arbeta säkert i landet, säger Martin Roux, samordnare för RSF:s krishjälp.

Sju journalister dödade

Minst sju journalister dödades mellan juli 2023 och november 2024 enligt RSF:s uppgifter. Journalisterna Issam Hassan Morjan och Sami Abd el-Hafidh från Sudan National Broadcasting Corporation (SNBC), Halima Idris Salim från den oberoende tv-kanalen Sudan Bukra, Ahmed Youssef Arabi från Blue Nile Channel television, Khaled Balel, journalist och mediedirektör vid Sudans högsta råd för medier och kultur, den undersökande journalisten Muawiya Abdel Razek, som medverkar i de sudanesiska nättidningarna Al-Jarida, Akhir Lahza och Al-Akhbar, samt kameramannen Hatem Maamoun, som medverkar i Sudania24.

Morden skedde nära huvudstaden Khartoum, i El Fasher och i lägret Gebeit. Fyra av dessa brott tillskrevs Rapid Support Forces och de övriga tre har utförts av oidentifierade väpnade grupper.

Abdel Rahman Warab, journalist på den sudanesiska nyhetsbyrån SUNA, är fortfarande försvunnen. Han uppges ha blivit bortförd från sitt hem i Khartoum av soldater från Rapid Support Forces i juni 2023.

Sjutton medieprofiler fängslade, två fortfarande frihetsberövade

– Jag var livrädd för att mina fångvaktare skulle hitta ett exemplar av Al-Midan, minns Haitham Dafallah, som hölls fången av Rapid Support Forces i Khartoums förorter mellan januari och mars 2024. Före kriget hade Haitham Dafallah en kolumn där han var en frispråkig kritiker av den paramilitära gruppen.

Sedan den 15 april 2023 har 17 mediearbetare fängslats eller godtyckligt frihetsberövats av Rapid Support Forces och regeringsarmén. Bland dem finns frilansjournalister och anställda vid det sudanesiska public service-bolaget SNBC, den qatariska kanalen Al-Jazeera, den egyptiska tv-stationen Al-Ghad och den libanesiska nyhetssajten Tayyar. De flesta frihetsberövandena varade i några dagar, med undantag för Ali Tarek Arash, en reporter från dagstidningen Al-Jarida som hölls frihetsberövad i nästan tio månader. Han greps av regeringsarmésoldater efter en artikel om övergrepp mot internflyktingar. Frilansjournalisten Aladdin Abu Harba hölls fången i åtta dagar av en väpnad grupp som förmodas stå nära Rapid Support Forces. Han släpptes mot en lösensumma som överlämnades av släktingar.

Två journalister sitter fortfarande fängslade. Hassan Hamed, reporter på Independent Arabia, den arabiskspråkiga versionen av den brittiska nyhetssajten Independent, greps av regeringsstyrkor den 9 oktober 2023 när han rapporterade från Port Sudan, som är ett fäste för regeringsarmén vid Röda havet. Mamoun Hassan Hamid,greps av Rapid Support Forces i januari 2024 och hålls fortfarande fången på okänd ort.

Attackerade, övervakade, hotade och trakasserade

Minst fyra journalister har skadats medan de rapporterade eller på grund av sin rapportering, däribland fotojournalisten Muhammad Nour el-Din, SNBC-journalisten Walid Shahlabi, kolumnisten Ismat Ibrahim och frilansjournalisten Aïcha Sammani.

Fath Al-Rahman Hamouda, journalist på det sudanesiska nätmediet Al-Taghyeer, hölls under vapenhot av soldater från de väpnade styrkorna i staden El-Obeid i augusti 2023. Journalisten Fatima Ali Saeed, anställd av den pro-islamistiska tidningen Al-Wifaq, berättar för RSF att hon utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier av Rapid Support Forces på grund av sitt arbete.

Enligt RSF:s uppgifter har ett femtontal mediearbetare utsatts för trakasserier på nätet på grund av sin rapportering. Flera utländska journalister som skickats för att rapportera från Sudan berättar för RSF att armén bevakar deras rörelser i landet, samma armé som är den enda administrativa enhet som kan utfärda resetillstånd till landet.

Tyst från El-Fasher-fronten när journalister flyr

Norra Darfur är ett av de svåraste områdena i Sudan att bevaka för journalister. Där har både Rapid Support Forces och Sudans väpnade styrkor begått massakrer mot civila.

– El-Fashers bästa journalister har tvingats fly av säkerhets- och ekonomiska skäl, säger Mohamed Chouaib till RSF.

Även om reportern för den lokala Facebook-sidan Salateen News Network lämnat huvudstaden i norra Darfur i september 2024, har han valt att stanna så fysiskt nära El-Fasher som möjligt. Han fortsätter att förse allmänheten med information från det närliggande lägret Zamzam, som drabbats av hungersnöd och ständiga räder av Rapid Support Forces.

RSF:s källor i norra Darfur rapporterar också om censur, ständig övervakning, hot mot journalisters källor och nedstängning av internet. Av de åtta regionala arabiska nyhetskanalerna med korrespondenter i landet (Al-Qahera News, Al-Araby, Al-Ghad TV, Al-Hurra, Al-Ekhbariya, Al-Jazeera, Al-Sharq och Al-Hadath) är det bara den saudiska kanalen Al-Hadath som har en journalist baserad i norra Darfur. De övriga lokala korrespondenterna för dessa kanaler är baserade i Port Sudan och Khartoumområdet. Men trots faran vägrar Mohamed Chouaib att lämna norra Darfur.

– Det är vår plikt som yrkesmän och människor att stanna kvar i El-Fasher för att informera världen och ge en röst åt de belägrade offren, säger han och avslutar med att säga att ”detta är själva kärnan i journalistiken”.

RSF Sveriges pressfrihetspris

År 2020 gick RSF Sveriges pressfrihetspris till journalistnätverket Sudanese Journalist Network. Nätverket fick priset för sin avgörande roll för försvaret av oberoende journalistik i Sudan.

RSF har sökt den sudanesiska armén och Rapid Support Forces för kommentarer, men när detta skrivs har ingen av dem svarat.

Sudan har plats 149 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex