Rapport: Malta två år efter mordet på Daphne Caruana Galizia – straffrihet och attacker mot journalister

I en ny rapport kartlägger Reportrar utan gränser de maltesiska myndigheternas brist på vilja att utreda mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia. Två år efter mordet har ytterst lite hänt och på Malta attackeras journalister fortfarande utan rättsliga konsekvenser.

Två år efter att journalisten Daphne Caruana Galizia sprängdes till döds i en bilbomb på Malta, har Reportrar utan gränser (RSF) återvänt till ön för att följa upp vad som hänt sedan dess. I en ny rapport som tagits fram i samarbete med den maltesiska tidningen The Shift News konstaterar RSF att brottsutredningen i princip stått stilla.

RSF understryker behovet av att rättvisa skipas samt vikten av konkreta resultat för att inte situationen för pressfriheten i landet ska försämras än mer. I inget annat land i Europa har pressfriheten försämrats så kraftigt de senaste två åren. Sedan 2017 har Malta rasat 30 placeringar i RSF:s pressfrihetsindex.

– Reportar utan gränser var på plats på Malta bara dagar efter det fruktansvärda mordet på Daphne Caruana Galizia. Det är svårt att förstå att det fortfarande, efter två år, råder total straffrihet för brottet. Och att attackerna mot journalister dessutom fortsätter. Vi kommer inte ge upp förrän alla de som är inblandade i mordet har ställts inför rätta, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Istället för att följa det Europeiska rådets rekommendation att tillsätta en oberoende utredning av mordet, fortsätter Maltas regering att driva rättsprocesser mot Daphne Caruana Galizia och hennes familj. Måndagen den 14 oktober togs två fall av förtal upp mot premiärminister Jospeh Muscat, hans stabschef Staff Keith Schembri och vice centralbankschefen Alfred Mifsud. Alla tre anklagar Daphne Caruana Galizia och hennes son Matthew Caruana Galizia för ärekränkning. Rättegångarna kommer att fortsätta.

– Att dessa fall tas upp inför årsdagen för mordet på Daphne Caruana Galizia är oförsvarligt. Istället för att driva dessa fall för att försöka påverka familjen borde premiärministern och andra företrädare för myndigheterna lägga resurser på att få fram sanningen om vad som hände Daphne Caruana Galizia, säger Rebecca Vincent, RSF:s kontorschef i London, som följt fallet på nära håll.

På årsdagen för mordet den 16 oktober kommer en demonstation att genomföras i Maltas huvudstad Valetta och minnestunder kommer at hållas för Daphne Caruana Galizia i London, Paris, Berlin och Wien. Malta ligger på plats 77 av 180 länder i RSF:s senaste pressfrihetsindex.

Läs rapporten här:

Justice delayed report