Två Filippinska nyhetssajter blockerade, anklagade för stöd till ”kommunistiska terroristgrupper”

Reportrar utan gränser (RSF) kräver att de två filippinska nyhetssajter som blockerats under de senaste tio dagarna för att de påstås ha stött ”kommunistiska-terroristgrupper” åter ska publiceras, och det utan dröjsmål. Den filippinska regeringen måste sluta med den här typen av skrämseltaktik mot oberoende medier, säger RSF.

”Den här sidan är för närvarande inte tillgänglig” – det är meddelandet som alla som försöker läsa Bulatlat och Pinoy Weeklys på nätet. Sajterna är blockerade sedan den 17 juni. Det är resultatet av ett beslut från National Telecommunications Commission (NTC) den 8 juni, ett beslut som vid tillfället inte kommunicerades till de berörda.

–Den plötsliga censuren av Bulatlat och Pinoy Weeklyär lika absurd som anklagelser som används för att motivera blockeringen”, säger Daniel Bastard, chef för RSF:s Asia-Pacific-desk.
–Vi uppmanar NTC-kommissionär Gamaliel Cordoba att beordra omedelbart dessa två nyhetssajter genast återpubliceras. Deras enda brott är att ha publicerat utredningar som uppenbarligen irriterar regeringen. Det är dags för regeringen att återknyta kontakten med rättsstatsprincipen och sluta ta till grepp från en svunnen tid.

RSF har sett en kopia av den order som NTC utfärdade som svar på en begäran från general Hermogenes Esperon, regeringens nationella säkerhetsrådgivare. Den listar 28 sajter som ska förbjudas med anledning av att  vara ”anslutna till och […] stödja terroristorganisationer” som påstås kopplas till Filippinernas kommunistparti.

Censur, arrestering, avrättning
Detta är ännu ett exempel på ”red-tagging” – en praxis som ärvts från kolonialtiden och det kalla kriget, där journalister som inte följer regeringens linje stämplas som ”omstörtande element” eller ”röda”. Med ”red-tagging” pekas journalisterna ut till brottsbekämpande myndigheter som legitima mål för censur, arrestering eller summarisk avrättning.

Som ett resultat av en tidigare ”Red-taggingkampanj” började ”klickfarmar” utsätta Bulatlatför en våg av ”Distributed Denial of Service” (DDoS)-attacker i januari 2019 –   med syftet att krascha dess server. RSF svarade genom att använda sitt Operation Collateral Freedom-program för att skapa en spegelsida för Bulatlat, och på så vis   hjälpa den att undvika onlinecensur.

–DDoS-attackerna skapade stor oro, sa Bulatlats chefredaktör Ronalyn Olea till RSF. Och nu tar denna [nya] statligt sponsrade attack så mycket av vår tid. Vår lilla redaktion skulle hellre lägga tiden på att inhämta och förmedla viktiga berättelser, än att lägga tid på att hanteran attacker.

Skrämmande journalistik
Bulatlat– vars namn betyder ”Nära granskning” på tagalog – skapades 2001 och har varit en banbrytande nyhetssajt i Filippinerna. Liksom Pinoy Weeklyär det en del av Altermydias nätverk av alternativa medier som bedriver oberoende journalistik som bevakar och skriver om de mest marginaliserade sektorerna i det filippinska samhället

Journalister som arbetar med dessa medier är ofta måltavlor för falska anklagelser. De inkluderar Eastern Vista-reportern Frenchie Mae Cumpio, som har suttit fängslad i  staden Tacloban i mer än två år och riskerar upp till 20 års fängelse på grund av en terroranklagelse.

–Journalistik är inte terrorism, avslutar Olea.
Att ge plats åt politiska oliktänkande är en del av vårt jobb. Att beteckna detta som ”uppvigling till terrorism” sätter tyvärr ribban för hur media behandlas. Det kränker allvarligt allmänhetens rätt till fri press, och har en avskräckande effekt för alla yrkesverksamma journalister.

Foto: Daniel Bastard/ RSF